СЗО: Будите спремни за случај нове епидемије

20.04.2020. 08:51
0
ИЗВОР: Tanjug

Директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус упозорио је земље које планирају да ублажавају мјере на сузбијању пандемије вируса корона, да буду спремне на брз одговор у случају нове епидемије Ковид 19.

Тедрос је на виртуелном састанку са министрима здравља земаља чланица Г20 у недјељу, изјавио да га охрабрује чињеница да неколико чланица почиње да планира како да ублажи социјалне рестрикције због пандемије.

Међутим, он је указао да је кључно да мјере на ублажавању тих рестрикција буду спроведене по фазама, преноси АП.

Укидање рестриктивних мјера, како је додао, не значи крај епидемије у било којој земљи, "већ једино почетак сљедеће фазе".

- Од виталног значаја је да у тој сљедећој фази земље едукују, ангажују и ојачају своје људе како би превентивно спријечили и брзо одговорили на било какву нову појаву (вируса). Да обезбиједе да имају капацитете да тестирају, изолују и воде бригу о сваком случају и да прате сваки контакт и да осигурају да њихови здравствени системи имају капацитет да се изборе са сваким порастом броја случајева - рекао је Тедрос.

Директор СЗО је изразио и забринутост због јачања пандемије вируса корона у сиромашним земљама, којима недостају ресурси за борбу са великим бројем позитивних случајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
Нереди у Атини: Демонстранти носили транспаренте на којима пише – „Држава је убица” Нереди у Атини: Демонстранти носили транспаренте на којима пише – „Држава је убица”
Најчуднија саобраћајна правила у свијету Најчуднија саобраћајна правила у свијету
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  56m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  3h 48m
  3
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  23h 56m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  1h 12m
  0
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  4h 50m
  0