СЗО задовољна спроведеним мјерама против короне у Српској

08.09.2020. 11:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације (СЗО) који су изразили задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима ресорног министарства, Института за јавно здравство и здравствених установа у Српској у вези са појавом новог вируса корона.

Том приликом наглашена је и потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у јачању капацитета система јавног здравства, саопштено је из Министарства здравља у социјалне заштите Српске.

Шеранић је упознао представнике СЗО са мјерама надзора које се још спроводе, посебно када је ријеч о школам и предузимању мјера на локалном новоу.

Он је нагласио да је период љета искориштен за набавку опреме и опремању ковид болница у Бањалуци, Бијељини и Фочи, а које ће бити у могућности да збрину пацијенте који се лијече од овог обољења, али и пруже друге здравствене услуге за те пацијенте.

- Република Српска учинила је много на јачању капацитета, опремане су лабораторије за тестирања и оспособљена адекватна тријажа у установама, како кроз ари/ковид амбуланте тако и путем брзих тестова код збрињавања пацијената у болницама. Посебно је значајна организација у домену распореда кадра између здравствених установа, тако да болнице на чијем подручју је у једном моменту највише пацијената, осим опреме, имају и довољно кадра - нагласио је Шеранић.

Представници СЗО су нагласили да су у овој фази потребне прецизне мјере на нивоу локалних заједница у зависности од епидемиолошке ситуације на одређеном подручју, за разлику од претходног периода када су се у свијету спроводиле глобалне мјере.

На састанку је наглашено да Република Српска може да рачуна на даљу подршку СЗО у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен, наведено је у саопштењу.

Разговарано је и о повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву, уз мјере превенције ширења вируса.

Састанку Шеранића са представницима СЗО које је предводио шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски, присуствовали су и експерт за ванредне ситуације Фабио Скано, стручни сарадник за операције у домену ванредних ситуација Ардита Тахирукај и експерт за комуникацију ризика и ангажман заједнице Марта Шерцер.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    19h 12m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    9h 53m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    19h 12m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    15h 26m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    6h 5m
    0