СЗО задовољна спроведеним мјерама против короне у Српској

08.09.2020. 11:57
0

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације (СЗО) који су изразили задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима ресорног министарства, Института за јавно здравство и здравствених установа у Српској у вези са појавом новог вируса корона.

Том приликом наглашена је и потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у јачању капацитета система јавног здравства, саопштено је из Министарства здравља у социјалне заштите Српске.

Шеранић је упознао представнике СЗО са мјерама надзора које се још спроводе, посебно када је ријеч о школам и предузимању мјера на локалном новоу.

Он је нагласио да је период љета искориштен за набавку опреме и опремању ковид болница у Бањалуци, Бијељини и Фочи, а које ће бити у могућности да збрину пацијенте који се лијече од овог обољења, али и пруже друге здравствене услуге за те пацијенте.

- Република Српска учинила је много на јачању капацитета, опремане су лабораторије за тестирања и оспособљена адекватна тријажа у установама, како кроз ари/ковид амбуланте тако и путем брзих тестова код збрињавања пацијената у болницама. Посебно је значајна организација у домену распореда кадра између здравствених установа, тако да болнице на чијем подручју је у једном моменту највише пацијената, осим опреме, имају и довољно кадра - нагласио је Шеранић.

Представници СЗО су нагласили да су у овој фази потребне прецизне мјере на нивоу локалних заједница у зависности од епидемиолошке ситуације на одређеном подручју, за разлику од претходног периода када су се у свијету спроводиле глобалне мјере.

На састанку је наглашено да Република Српска може да рачуна на даљу подршку СЗО у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен, наведено је у саопштењу.

Разговарано је и о повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву, уз мјере превенције ширења вируса.

Састанку Шеранића са представницима СЗО које је предводио шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски, присуствовали су и експерт за ванредне ситуације Фабио Скано, стручни сарадник за операције у домену ванредних ситуација Ардита Тахирукај и експерт за комуникацију ризика и ангажман заједнице Марта Шерцер.

Коментари 0
Повезане вијести
Љекар суспендован због ставова о корони
Продужена забрана преласка границе до 19. новембра
Преминуо бивши главни ревизор Душко Шњегота
Најчитаније
 • Соколац: Паљанин осумњичен за обљубу немоћног лица
  28.10.2020
  2
 • Општина Источна Илиџа: Ванредно обавјештење
  27.10.2020
  2
 • Сокочанин ухапшен због пријетњи по живот
  21h 10m
  0
 • У Источном Сарајеву корона вирус потврђен код 56 особа
  28.10.2020
  0
 • У Источном Сарајеву 31 новозаражено вирусом корона
  27.10.2020
  1