Тандем из снова који исписује нову историју српског бокса

07.12.2022. 17:33
0
ИЗВОР: katera.news

Спортисти не могу трчати с новцем у џеповима, они морају трчати с надом у срцу и сањати свој успјех. Сара Ћирковић, боксерка из Братунца, прије неколико дана досањала је своје снове. Након низа успјеха и златних одличја, њено име заувијек ће остати упамћено у свијету бокса. Наиме, Сара је у омладинском боксу освојила златну медаљу на свјетском шампионату у Шпанији, побиједивши представницу Данске.

Ова млада боксерка, иначе репрезентативка Србије и члан Боксерског клуба „Обилић“ из Зворника, уписала се у историју српског спорта као освајачица прве омладинске медаље. Сара је прије седам мјесеци била и првакиња Старог континета, а на ову медаљу Србија је чекала пуне 23 године.

У разговору за Катера портал ова невјероватна дјевојка говорила је о својим осјећањима, досањаним сновима, али и почецима њене сјајне каријере.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Млада боксерка је открила да је њен први сусрет с боксом био 2017. године у клубу у Братунцу, а потом, убрзо,  прелази у садашњи клуб „Обилић“.

- Моји почеци су били у Братунцу, али због одређених проблема у клубу, долазим у „Обилић“ и у њему , захваљујући тренеру Мирку Ждралу, своје снове претварам у јаву – рекла је Ћирковић.

Како истиче, не постоје ријечи којим бих описала тренутне осјећаје, додајући да је посебно поносна јер је представљала Србију и Републику Српску.

Сара наводи, веома самоувјерено, како је на Свјетско првенство ишла само са једним циљем.

- Претходно вријеме смо много радили, тренирали и припремали се на најбољи могући начин. Након освојеног европског првенства, и четири међународна такмичења, на којим сам била непоражена, свјетска медаља је била круна цјелокупног труда – рекла је она, истичући како се утисци још увијек нису слегли.

Успјеси нису случајни, цијену коју је платила да стане на златно постоље је, како каже, велика, али на крају се све исплатило.

- Пропустила сам матурске екскурзије, школска и породична дружења, али нема мјеста за жаљење јер је то цијена коју сам платила да бих стала на златно постоље – истакла је Сара.

Због великог полемисања мушко-женских спортова и бокс је један од оних спортова, који у народу важи као „мушки“ спорт. Наша саговорница је прави примјер, да предрасуди не треба да постоје, те истиче како често сусреће са таквим ставовима.

- Постоји много људи који на бокс гледају као на мушки спорт. Међутим, бавећи се овим спортом, постала сам свјесна колико је то само предрасуда, јер много жена тренира бокс - објашњава Сара.

Она је искористила прилику да се захвали својим друговима из разреда, који су јој, како каже, увијек пружали неизмјерну подршку.

- Неизмјерно сам захвална свима који ме подржавају у ономе што највише волим, а то је бокс. Спој љубави и рада једино могу донијети велике резултате – закључила је Ћирковић.

Засигурно је да ћемо ову дјевојку још дуго гледати у најелитинијим такмичењима свјетског бокса, а каква очекивања има њен тренер Мирко, такође је открио у разговору за наш портал.

Дугогодишњи Сарин учитељ, који је дао огроман допринос у освајању златне медаље, рекао је да сва морална и људска начела стају у име Сара Ћирковић. Како наводи, изнимно је срећан што је имао прилику да буде дио Сариног одрастања, али и подршка на путу ка успјеху.

- Наш континуирани рад у протекле четири године довео је до невјероватног успјеха – рекао је Ждрало, истичући да је овај успјех и његов досањани сан.

На новинарско питање који је кључ успјеха, Мирко је био јасан.

- Сара је имала три кључна елемента за успјех, а то је карактер, јака воља и љубав према боксу. Сигуран сам да да смо изоставили иједан од наведених елемената не бисмо били златни – навео је он.

Како су истакли Сара и Мирко, за успјех је важна љубав према спорту, али и свијест о томе да су одрицања, понекад и од породице, неминовна.

Сара Ћирковић од сљедеће године улази у сениорски узраст, а пред њом и њеним тренером, наступиће нови изазови. Један од циљева и жеља јесу Олимпијске игре у Паризу, које ће се одржати 2024.године.

Коментари 0
Повезане вијести
Боксерка Сара Ћирковић заустављена у осмини финала Боксерка Сара Ћирковић заустављена у осмини финала
Побједа Саре Ћирковић у првом колу Свјетског првенства у Њу Делхију Побједа Саре Ћирковић у првом колу Свјетског првенства у Њу Делхију
Урош Бојанић: Освајање свјетске медаља је мој циљ! (ФОТО) Урош Бојанић: Освајање свјетске медаља је мој циљ! (ФОТО)
Најчитаније
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  19h 4m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  16h 15m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  3h 57m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  15h 16m
  0
 • Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце
  4h 12m
  0