Tandem iz snova koji ispisuje novu istoriju srpskog boksa

07.12.2022. 17:33
0
IZVOR: katera.news

Sportisti ne mogu trčati s novcem u džepovima, oni moraju trčati s nadom u srcu i sanjati svoj uspjeh. Sara Ćirković, bokserka iz Bratunca, prije nekoliko dana dosanjala je svoje snove. Nakon niza uspjeha i zlatnih odličja, njeno ime zauvijek će ostati upamćeno u svijetu boksa. Naime, Sara je u omladinskom boksu osvojila zlatnu medalju na svjetskom šampionatu u Španiji, pobijedivši predstavnicu Danske.

Ova mlada bokserka, inače reprezentativka Srbije i član Bokserskog kluba „Obilić“ iz Zvornika, upisala se u istoriju srpskog sporta kao osvajačica prve omladinske medalje. Sara je prije sedam mjeseci bila i prvakinja Starog kontineta, a na ovu medalju Srbija je čekala pune 23 godine.

U razgovoru za Katera portal ova nevjerovatna djevojka govorila je o svojim osjećanjima, dosanjanim snovima, ali i počecima njene sjajne karijere.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Mlada bokserka je otkrila da je njen prvi susret s boksom bio 2017. godine u klubu u Bratuncu, a potom, ubrzo,  prelazi u sadašnji klub „Obilić“.

- Moji počeci su bili u Bratuncu, ali zbog određenih problema u klubu, dolazim u „Obilić“ i u njemu , zahvaljujući treneru Mirku Ždralu, svoje snove pretvaram u javu – rekla je Ćirković.

Kako ističe, ne postoje riječi kojim bih opisala trenutne osjećaje, dodajući da je posebno ponosna jer je predstavljala Srbiju i Republiku Srpsku.

Sara navodi, veoma samouvjereno, kako je na Svjetsko prvenstvo išla samo sa jednim ciljem.

- Prethodno vrijeme smo mnogo radili, trenirali i pripremali se na najbolji mogući način. Nakon osvojenog evropskog prvenstva, i četiri međunarodna takmičenja, na kojim sam bila neporažena, svjetska medalja je bila kruna cjelokupnog truda – rekla je ona, ističući kako se utisci još uvijek nisu slegli.

Uspjesi nisu slučajni, cijenu koju je platila da stane na zlatno postolje je, kako kaže, velika, ali na kraju se sve isplatilo.

- Propustila sam maturske ekskurzije, školska i porodična druženja, ali nema mjesta za žaljenje jer je to cijena koju sam platila da bih stala na zlatno postolje – istakla je Sara.

Zbog velikog polemisanja muško-ženskih sportova i boks je jedan od onih sportova, koji u narodu važi kao „muški“ sport. Naša sagovornica je pravi primjer, da predrasudi ne treba da postoje, te ističe kako često susreće sa takvim stavovima.

- Postoji mnogo ljudi koji na boks gledaju kao na muški sport. Međutim, baveći se ovim sportom, postala sam svjesna koliko je to samo predrasuda, jer mnogo žena trenira boks - objašnjava Sara.

Ona je iskoristila priliku da se zahvali svojim drugovima iz razreda, koji su joj, kako kaže, uvijek pružali neizmjernu podršku.

- Neizmjerno sam zahvalna svima koji me podržavaju u onome što najviše volim, a to je boks. Spoj ljubavi i rada jedino mogu donijeti velike rezultate – zaključila je Ćirković.

Zasigurno je da ćemo ovu djevojku još dugo gledati u najelitinijim takmičenjima svjetskog boksa, a kakva očekivanja ima njen trener Mirko, takođe je otkrio u razgovoru za naš portal.

Dugogodišnji Sarin učitelj, koji je dao ogroman doprinos u osvajanju zlatne medalje, rekao je da sva moralna i ljudska načela staju u ime Sara Ćirković. Kako navodi, iznimno je srećan što je imao priliku da bude dio Sarinog odrastanja, ali i podrška na putu ka uspjehu.

- Naš kontinuirani rad u protekle četiri godine doveo je do nevjerovatnog uspjeha – rekao je Ždralo, ističući da je ovaj uspjeh i njegov dosanjani san.

Na novinarsko pitanje koji je ključ uspjeha, Mirko je bio jasan.

- Sara je imala tri ključna elementa za uspjeh, a to je karakter, jaka volja i ljubav prema boksu. Siguran sam da da smo izostavili ijedan od navedenih elemenata ne bismo bili zlatni – naveo je on.

Kako su istakli Sara i Mirko, za uspjeh je važna ljubav prema sportu, ali i svijest o tome da su odricanja, ponekad i od porodice, neminovna.

Sara Ćirković od sljedeće godine ulazi u seniorski uzrast, a pred njom i njenim trenerom, nastupiće novi izazovi. Jedan od ciljeva i želja jesu Olimpijske igre u Parizu, koje će se održati 2024.godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO) Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO)
Sara Ćirković po blagoslov na Ostrog, pa po zlato u Pariz Sara Ćirković po blagoslov na Ostrog, pa po zlato u Pariz
Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići
Najčitanije
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  19h 43m
  4
 • Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
  19h 33m
  2
 • Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
  19h 48m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  23h 46m
  5
 • Napici koji će osvježiti ljeto
  36m
  0