Тања Бошковић и Лордан Зафрановић одржали предавање студентима на Палама

13.10.2021. 18:34
0
ИЗВОР: СРНА

Позната српска глумица Тања Бошковић и режисер Лордан Зафрановић данас су на Палама, у оквиру 10. Филмског кампуса Кинотеке Републике Српске, одржали предавања студентима академија из Бањалуке, Новог Сада, Цетиња, Београда и Сарајева.

Бошковићева је рекла новинарима да је пренијела своја искуства из 50 година дуге каријере, те напоменула да је за њих најважније да поштују различитост и да своје идеје прилагоде и другим креативностима.

Она је истакла да не треба да почињу да се баве глумом ако не виде да немају довољно храбрости да издрже до краја свог живота да буду глумци.

Продекан за наставу Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да су данашња предавања изузетно значајна и за студенте ове високошколске установе који студирају на студијском програму општа књижевност и театрологија, јер ће употпунити знање и искуство.

Бартула је истакао да то пуно значи студентима који ово теоријски уче на факултету, те нагласио да у кампусу имају прилику да виде и слушају велика глумачка, редитељска и сценаристичка имена и да непосредно уче како се праве филмови, организују позоришне представе, пишу сценарији.

Студент Академије сценских умјетности Емир Саковић рекао је да је све ово одлична прилика да науче о процесу прављења филма.

Предавања за студенте организована су сваким даном од 9.30 до 13.00 часова, а предавачи су еминентни филмски радници из окружења - Тања Бошковић, Предраг Велиновић, Дејан Дабић, Александар Саша Ердељановић, Лордан Зафрановић, Радослав Зеленовић, Божидар Марјановић, Стефан Младеновић, Слободан Симојловић и Снежана Трстењак.

Осим предавања за студенте, у биоскопској сали Културног центра "Пале", сваке вечери биће приказивани филмови од 19.30 часова. Вечерас ће то бити "Довлатов" у режији Алексеја Германа Млађег, а од сутра "Жив човек" режисера Олег Новковић и "Волим те највише на свету" у режији Предраг Велиновић.

Јубиларни 10. Филмски кампус трајаће до 16. октобра у организацији Кинотеке Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Љиљани Благојевић припала награда "Павле Вуисић"
Светлани Бојковић "Велика повеља Бранковог кола"
Историјски час о Хирошими и Нагасакију - подсјетник на значај мира
Најчитаније
 • Сутра комеморација и сахрана Винка Радовановића
  23h 37m
  1
 • Сутра прекид електроснабдијевања у Палама и Источном Новом Сарајеву
  21h 46m
  0
 • Осумњичен да је раднику пријетио пиштољем јер је тражио плату
  3h 43m
  1
 • Специјалци Српске ухапсили двије жене и мушкарца
  7h 56m
  0
 • Винко Радовановић: Велики човјек који је оставио неизбрисив траг у Источном Сарајеву
  5h 0m
  0