ТЕ "Угљевик" највећи загађивач на западном Балкану

07.09.2021. 14:03
0
ИЗВОР: Capital

Загађење сумпор-диоксидом (СО2) из термоелектрана у Босни и Херцеговини се повећало током 2020. године, упркос инвестицијама у одсумпоравање у термоелектрани „Угљевик“.

Нови извјештај мреже CEE Bankwatch-а и Центар за Истраживање енергетике и чист ваздух (CREA), у сарадњи са Центром за екологију и енергију и Центром за животну средину, показује да је у 2020. години укупна емисија СО2 из термоелектрана на западном Балкану била је 2,5 пута већа од укупне емисије свих термоелектрана у ЕУ.

Највећи преступник емисија сумпор диоксида у регији је термоелектрана „Угљевик“ чије емисије премашују збир ограничења за све четири државе региона који имају национални планови за смањење емисије, док је „Какањ 7“ емитовао 15 пута више СО2 у односу на дозвољено.

Додатно, термоелектрана „Гацко“ је највећи преступник емисија лебдећих честица, емитујући пет пута више од дозвољеног.

Слика

Број смртних случајева по годинама

Здравствени модели показују да је, од 2018. до 2020. године, скоро 19.000 смртних случајева повезано са емисијама из термоелектрана на угаљ на западном Балкану.

- Из приложених резултата види се сва бесмисленост око постројења за одсумпоравање у РИТЕ „Угљевик“. Уложено је превише новца и времена да би ово постројење тек повремено и про-форме ради – неко се овдје игра са парама и људским животима, али нико и даље не одговара - каже Мајда Ибраковић из Центра за животну средину.

Денис Жишко из Центра за екологију и енергију истиче да је крајње вријеме да се политичари у БиХ уозбиље, престану трошити вријеме и новац на бајке о замјенским блоковима и почну испуњавати преузете међународне обавезе.

- Приоритет би им требао бити заштита здравља грађана БиХ, а не политички популизам и тендери - сматра Жишко.

Земље западног Балкана од 2018. имају обавезу смањити емисије из термоелектрана у складу са ЕУ Директивом о великим ложиштима. Међутим, у 2020. години су термоелектране у БИХ обухваћене Националним планом за смањење емисије емитовале чак десет пута више сумпор-диоксида него што је дозвољено – 220.411 тона, док су дозвољене емисије биле 22.195 тона.

- За електране које се не могу одмах затворити, владе морају ограничити број радни сати док се не испуне стандарди емисија, како би се спасили животи. Паралелно с тим, хитно се мора појачати улагања у мјере енергетске ефикасности и одрживе облике обновљиве изворе енергије, а заједно са свим релевантним актерима, посебно погођеним заједницама, потребно је израдити планове за праведну транзицију за радника и заједница - казао је Давор Пехчевски из мреже CEE Bankwatch.

У Извјештају су дате и препоруке институцијама земаља у регији.

Слика


Ове године је Секретаријат Енергетске заједнице покренуо поступак против БИХ, Црне Горе, Косова, Србије и Сјеверне Македоније због кршења EU Direktive
о великим ложиштима.

- Владе западног Балкана не могу сањати о чланству у ЕУ и извозити електричну енергију у ЕУ занемарујући правила о контроли загађења. Владе западног Балкана које то још нису учиниле, попут у БИХ, морају одредити датум хитног укидања угља - додала је Иоана Циута из мреже CEE Bankwatch.

Портал Capital је наводе из извјештаја објавио и прошле године у текстовима „ТЕ „Гацко“ друга у регији по загађењу ваздуха ситним честицама“ и „ТЕ „Угљевик“ загађује више него све њемачке термоелектране заједно“.

Коментари 0
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 17m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 1m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 28m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 47m
    0