Тегелтија: Апсолутно недовољна заинтересованост ЕУ за проширење

16.07.2021. 14:32
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Прњавору да постоји апсолутно недовољна заинтересованост ЕУ за проширење, те да се често не поклапају њихове и оцјене БиХ о томе колико је тога урађено на европском путу.

Тегелтија је подсјетио да је, када је Савјет министар формиран, речено да је за добијање кандидатског статуса БиХ потребно усвајање три законска рјешења, од којих су два у парламентарној процедури, а треће је у процедури усвајања у Савјету министара.

-Оног тренутка када је било јасно да ће БиХ бити у стању да испуни та три услова, појавила се прича да је за добијање кандидатског статуса потребно усвојити измјене Изборог закона БиХ- рекао је Тегелтија новинарима.

Према његовим ријечима, БиХ није никакав изузетак ни у односу на Сјеверну Македонију нити Србију, која је према већини критеријума најуспјешнија земља Балкана.

-Постоји седам до осам земаља ЕУ који не размишљају о могућности проширења ЕУ у овом тренутку. То ствара неку врсту засићења и међу грађанима и људима који воде политике на западном Балкану. Тиме се губи одређено повјерење према ЕУ- нагласио је Тегелтија, сумирањјући резултате недавних састанака у Бриселу.

Предсједавајући Савјета министара је апеловао према ЕУ да мора да разумије да је у реду да кажу да нису спремни за проширење у неком временском периоду.

-С друге стране, ми смо спремни да радимо на реформама које радимо и сада кроз многа законска рјешења и на нивоу ентитета и на нивоу Савјета министара. Ми те реформе и промјене не радимо због ЕУ, већ због грађана БиХ, зато што мислимо да можемо да боље живимо, да имамо боље путеве и много чега другог- истакао је Тегелтија.

Он је указао на чињеницу да је у овом тренутку међу најважнијим питањима у БиХ изградња Коридора "Пет це", те да је то оно што треба грађанима.

-Очекујемо да ће до краја године бити изабран извођач за дионицу ауто-пута од Јоховца до Модриче. Нама треба тај ауто-пут да имамо сигурнију и бољу везу и то је дио приче о европском процесу приступања- навео је Тегелтија.

Тегелтија је поновио да, уколико ЕУ није спремна да прихвати, не само БиХ, него и остале земље Балкана, то БиХ неће зауставити у ономе што је и до данас радила и ради.

Тегелтија је указао на чињеницу да су многи од 14 приоритета ЕУ испуњени, да су неки дјелимично испуњени, те да је за добијање кандидатског статуса речено да БиХ треба да испуни одређени број кредибилних мјера.

-Једна од тих мјера је Стратегија за процесуирање ратних злочина, а кључне мјере представљају три законска рјешења. Сад кад смо то спремни да испунимо, постављају се додатни услови- рекао је Тегелтија.

Он је додао да се за кандидатски статус дефинитивно не могу поставити сви ти услови, али да ће БиХ до краја ове године, уколико не дође до неких криза, бити способна да испуни оне критеријуме који су њој постављени.

-Да ли ће добити кандидатски статус то не зависи више од БиХ већ од оних који то одлучују. Али, измјене Закона о јавним набавкама, које треба да усвојимо, не усвајамо због ЕУ, желимо да имамо чист систем јавних набавки. Због њих не усвајамо ни Закон о високом судском и тужилачком савјету, нити Закон о сукобу интереса. То није закон за ЕУ него за нас- нагласио је Тегелтија.

Усвајање закона, тврди Тегелтија, направиће помак за грађане БиХ, а остаје да се види да ли ће то верификовати ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара
Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 45m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 25m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 37m
    0