Тегелтија смјењује Поџића због отказивања војне вјежбе на Мањачи

05.10.2021. 17:30
0
ИЗВОР: Катера

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија данас је донио одлуку о смјени министра одбране БиХ Сифета Поџића, јер је отказао војну вјежбу Војске Републике Србије и Оружаних снага БиХ, која је требала да се одржи на Мањачи.

Из Савјета министара БиХ саопштено је медијима да је министар одбране БиХ прекршио Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања и једностраним потезима нарушио владавину права и унутрашње повјерење, те дипломатске односе и инострану сарадњу.

Одлуку о смјени министра одбране, Тегелтија је упутио у Парламентарну скупштину БиХ.

Током јучерашњег дана смјену Поџића најавио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који рекао да се министар одбране није обратио нити консултовао са Предсједништвом БиХ.

Додик је истакао да Поџић није имао право једнострано и без консултација са Предсједништвом да откаже ову војну вјежбу, те најавио да ће против министра поднијети кривичну пријаву.

Министар одбране БиХ Сифет Поџић изјавио је јуче медијима да наведена војна вјежба није отказана, него одгођена због тренутне епидемиолошке ситуације везане за пандемију вируса корона.

Поџић је рекао да је мали број припадника ОС БиХ вакцинисан и да он не жели да на себе преузме ризик, да на овој вјежби дође до пораста броја заражених припадника ОС БиХ вирусом корона.

- Чим се епидемиолошка ситуација поправи, вјежбу ћемо нормално реализовати, јер нема разлога за њено отказивање - рекао је Поџић, преноси "Радио Слободна Европа".

Занимљиво је то да је упркос објашњењу министра Поџића да је корона кривац за неодржавање војне вјежбе са Србијом, ипак јуче Оклопна бојна бригада тактичке подршке ОС БиХ одржала војну вјежбу посадно бојево циљање из наоружања тенка "М60А3".

Видео: ОС БиХ/Инстаграм

На видео снимку објављеном на званичној "Инстаграм" страници ОС БиХ у опису снимка наводи се да је вјежба одржана на Мањачи, те да су припадници Оружаних снага који су учествовали у вјежби показали висок ниво обучености и увјежбаности.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 6m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 17m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 3m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 25m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 39m
    3