Tegeltija smjenjuje Podžića zbog otkazivanja vojne vježbe na Manjači

05.10.2021. 17:30
0
IZVOR: Katera

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija danas je donio odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH, koja je trebala da se održi na Manjači.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je medijima da je ministar odbrane BiH prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju.

Odluku o smjeni ministra odbrane, Tegeltija je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Tokom jučerašnjeg dana smjenu Podžića najavio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji rekao da se ministar odbrane nije obratio niti konsultovao sa Predsjedništvom BiH.

Dodik je istakao da Podžić nije imao pravo jednostrano i bez konsultacija sa Predsjedništvom da otkaže ovu vojnu vježbu, te najavio da će protiv ministra podnijeti krivičnu prijavu.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je juče medijima da navedena vojna vježba nije otkazana, nego odgođena zbog trenutne epidemiološke situacije vezane za pandemiju virusa korona.

Podžić je rekao da je mali broj pripadnika OS BiH vakcinisan i da on ne želi da na sebe preuzme rizik, da na ovoj vježbi dođe do porasta broja zaraženih pripadnika OS BiH virusom korona.

- Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, jer nema razloga za njeno otkazivanje - rekao je Podžić, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Zanimljivo je to da je uprkos objašnjenju ministra Podžića da je korona krivac za neodržavanje vojne vježbe sa Srbijom, ipak juče Oklopna bojna brigada taktičke podrške OS BiH održala vojnu vježbu posadno bojevo ciljanje iz naoružanja tenka "M60A3".

Video: OS BiH/Instagram

Na video snimku objavljenom na zvaničnoj "Instagram" stranici OS BiH u opisu snimka navodi se da je vježba održana na Manjači, te da su pripadnici Oružanih snaga koji su učestvovali u vježbi pokazali visok nivo obučenosti i uvježbanosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 9m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 5m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 9m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 2m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    14h 59m
    0