Тегла меда постаће недостижна за бројне грађане, могла би износити и 30 КМ

03.08.2023. 19:16
1
ИЗВОР: buka.com

Нестабилне временске прилике лоше утјечу и на област пчеларства. Приноса готово и нема, па су пчелари приморани усред љета, прихрањивати пчеле, а за посљедицу би то могло имати додатно поскупљење меда.

Све залихе хране које су имале од прошле године су у прољеће појеле. У природи није било хране, пчелари су били приморани дати им погаче и сирупе да би их одржали у животу, а сада када се вријеме стабилизовало, меда нема.

Ништа боља ситуација није ни у пчелињаку Зекије Козлице која се овим послом бави посљедњих 15 година, јавља БХРТ.

– Дуг кишни период оставио је посљедице на кошнице које су данас готово празне. Меда нема ни за пчеле, а камоли пчеларе, говори Мирсад Курић из Бихаћа који има готово три стотине кошница. Све указује на то да је ова година за пчеларе – изгубљена.

– Ако ми вјерујете да ми се не мили још прегледати. Кад видим лагане кошнице… Могу само погледати имају ли храну, да не умру од глади. За врцати мед, продавати и слично – ма нема шансе ове године. Ко каже да је врцао, не вјерујем да је прави мед, каже пчелар Зекија Козлица који се овим послом бави посљедњих 15 година.

Цијена тегле меда постала је тако све недостижнија за већину просјечних потрошача. Најављује се да би могла достићи и 30 конвертибилних марака.

– С обзиром да није било трошкова за тај прошлогодишњи мед, било би коректно да се цијена не дира, јер људи траже више мед као лијек, а не храну. Тако да сви будемо солидарни и ову годину пробамо заједно извући, каже пчелар Мирсад Курић.

Како би пребродили проблеме неопходна ће, додају, бити и помоћ надлежних. У супротном многи ће бити приморани да одустану од пчеларења, посла којим се у Федерацији активно бави око 4.500 до 5.000 особа.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Stane 03.08.2023. 23:52
    Da Bog da nemalo ni cvijeta pa je dignite na 130 KM!
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Честе промјене температуре могле би нас коштати меда Честе промјене температуре могле би нас коштати меда
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 45m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 58m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 29m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 52m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 49m
    0