Теорија на даљину, пракса уживо

16.03.2021. 09:06
0
ИЗВОР: Глас Српске

Машински факултет у Бањалуци и Електротехнички факултет у Источном Новом Сарајеву у понедјељак би требало да пређу на онлајн наставу, док предавања на даљину већ неколико дана прате студенти Медицинског факултета у Фочи.

Разлози за то су, према ријечима руководиоца високошколских установа, погоршана епидемиолошка ситуација и раст броја наставног кадра и студената у изолацији. Факултетима у Српској је остављена могућност да у складу са епидемиолошком ситуацијом сами организују на који начин ће изводити наставу, која се до сада углавном одвијала у амфитеатрима.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да су још на почетку академске године донијели одлуку у којој фаворизују класичан вид наставе, осим у случајевима погоршања епидемиолошке ситуације, када декани одређују како ће се предавања одвијати.

- До сада је на Универзитету у Бањалуци 90 одсто наставе одржано на класичан начин. Онлајн настава до сада је углавном организована када су наставници или студенти у изолацији. Међутим, ако декани процијене да је епидемиолошка ситуација погоршана, имају пуно право да наставу на факултету или неком студијском програму организују онлајн - казао је Гајанин за “Глас Српске”.

Продекан за наставу на Машинском факултету Универзитета у Бањалуци Зорана Танасић истакла је да студенти тренутно у групама наставу имају у амфитеатрима.

- Међутим, епидемиолошка ситуација ових дана нас је натјерала да размислимо о преласку на онлајн предавања. То би могло да се деси већ сљедећег понедјељака, тако да полако припремамо професоре и студенте на то, а све да бисмо их на вријеме заштитили - казала је Танасићева и додала да ће вјежбе и даље бити извођене на факултетима.

О преласку на онлајн предавања јуче су разговарали и на бањалучком Природно-математичком факултету (ПМФ).

- Већина професора је заступала став да настава и у наредном периоду буде извођена у амфитеатрима, с тим да морамо бити у приправности за прелазак, уколико то буде неопходно - рекао је декан овог факултета Горан Трбић.

Настава на даљину ових дана главна је тема и на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву. Ректор овог универзитета Милан Кулић је казао да су на Медицинском факултету у Фочи из епидемиолошких разлога још прије неколико дана почели са предавањима на даљину.

- За сада највећи број факултета ради комбиновано, јер има професора и студената који су у изолацији па је њима пружена могућност да могу од куће да раде - казао је Кулић и додао да у сваком тренутку сви морају бити спремни да пређу на онлајн наставу, ако епидемија ескалира.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић је истакао да су на онлајн наставу прешли само што се тиче теоретске наставе, док се вјежбе и пракса као и до сада одржавају на Стоматологији, Претклиници и у Универзитетској болници.

- Вјежбе имамо уживо у мањим групама, поштујући све епидемиолошке мјере. Пратићемо ситуацију и на основу ње доносити одлуке - рекао је Бокоњић и додао да ова установа броји 1.500 студената.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић је истакао да ће, имајући у виду епидемиолошку ситуацију, неминовно идуће седмице почети са предавањима на даљину.

Студенти

Потпредсједник Уније студената РС Никола Бојић истакао је да је класична настава најбољи могући модел за студенте, који се све вријеме придржавају прописаних епидемиолошких мјера.

- Међутим, како сви, тако се и ми морамо прилагођавати епидемиолошкој ситуацији - казао је Бојић.

Коментари 0
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    10h 31m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    10h 11m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    13h 34m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    14h 31m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    11h 28m
    0