Teorija na daljinu, praksa uživo

16.03.2021. 09:06
0
IZVOR: Glas Srpske

Mašinski fakultet u Banjaluci i Elektrotehnički fakultet u Istočnom Novom Sarajevu u ponedjeljak bi trebalo da pređu na onlajn nastavu, dok predavanja na daljinu već nekoliko dana prate studenti Medicinskog fakulteta u Foči.

Razlozi za to su, prema riječima rukovodioca visokoškolskih ustanova, pogoršana epidemiološka situacija i rast broja nastavnog kadra i studenata u izolaciji. Fakultetima u Srpskoj je ostavljena mogućnost da u skladu sa epidemiološkom situacijom sami organizuju na koji način će izvoditi nastavu, koja se do sada uglavnom odvijala u amfiteatrima.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da su još na početku akademske godine donijeli odluku u kojoj favorizuju klasičan vid nastave, osim u slučajevima pogoršanja epidemiološke situacije, kada dekani određuju kako će se predavanja odvijati.

- Do sada je na Univerzitetu u Banjaluci 90 odsto nastave održano na klasičan način. Onlajn nastava do sada je uglavnom organizovana kada su nastavnici ili studenti u izolaciji. Međutim, ako dekani procijene da je epidemiološka situacija pogoršana, imaju puno pravo da nastavu na fakultetu ili nekom studijskom programu organizuju onlajn - kazao je Gajanin za “Glas Srpske”.

Prodekan za nastavu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Zorana Tanasić istakla je da studenti trenutno u grupama nastavu imaju u amfiteatrima.

- Međutim, epidemiološka situacija ovih dana nas je natjerala da razmislimo o prelasku na onlajn predavanja. To bi moglo da se desi već sljedećeg ponedjeljaka, tako da polako pripremamo profesore i studente na to, a sve da bismo ih na vrijeme zaštitili - kazala je Tanasićeva i dodala da će vježbe i dalje biti izvođene na fakultetima.

O prelasku na onlajn predavanja juče su razgovarali i na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF).

- Većina profesora je zastupala stav da nastava i u narednom periodu bude izvođena u amfiteatrima, s tim da moramo biti u pripravnosti za prelazak, ukoliko to bude neophodno - rekao je dekan ovog fakulteta Goran Trbić.

Nastava na daljinu ovih dana glavna je tema i na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Rektor ovog univerziteta Milan Kulić je kazao da su na Medicinskom fakultetu u Foči iz epidemioloških razloga još prije nekoliko dana počeli sa predavanjima na daljinu.

- Za sada najveći broj fakulteta radi kombinovano, jer ima profesora i studenata koji su u izolaciji pa je njima pružena mogućnost da mogu od kuće da rade - kazao je Kulić i dodao da u svakom trenutku svi moraju biti spremni da pređu na onlajn nastavu, ako epidemija eskalira.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić je istakao da su na onlajn nastavu prešli samo što se tiče teoretske nastave, dok se vježbe i praksa kao i do sada održavaju na Stomatologiji, Pretklinici i u Univerzitetskoj bolnici.

- Vježbe imamo uživo u manjim grupama, poštujući sve epidemiološke mjere. Pratićemo situaciju i na osnovu nje donositi odluke - rekao je Bokonjić i dodao da ova ustanova broji 1.500 studenata.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović je istakao da će, imajući u vidu epidemiološku situaciju, neminovno iduće sedmice početi sa predavanjima na daljinu.

Studenti

Potpredsjednik Unije studenata RS Nikola Bojić istakao je da je klasična nastava najbolji mogući model za studente, koji se sve vrijeme pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

- Međutim, kako svi, tako se i mi moramo prilagođavati epidemiološkoj situaciji - kazao je Bojić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 14m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    4h 47m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    19h 24m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    4h 53m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    4h 51m
    0