Тестирање на корона вирус само према љекарској процјени

09.11.2020. 09:15
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској ће од данас на ковид 19 бити тестиране само оне особе за које породични љекар или љекари из Хигијенско-епидемиолошке службе /ХЕС/ процијене да је то непходно, изјавио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Та одлука је предвиђена новим упутством које је на снази од данас када ће бити званично упућено свим домовима здравља у Српској.

Према његовим ријечима, примјеном овог упутства неће бити ни дужег чекања резултата тестова, као што је било раније због великог броја тестирања на дневном нивоу и капацитета апарата за тестирање.

- Особа која има само један симптом, на примјер, ако изгуби чуло укуса и мириса, а нема температуру остаће код куће и неће се тестирати, али биће третирана као ковид позитивна особа. Њено здравствено стање се прати, а у случају погоршања биће упућена на преглед. У том случају породични љекар, односно колеге из ХЕС-а процијениће да ли је неопходно да се узме узорак за тестирање - појаснио је Зељковић.

Он је нагласио да особа која осјети било који респираторни симптом - температуру, кашаљ, болове у мишићима, костима треба одмах да се јави свом породичном љекару и да остане код куће, а породични љекара ће на основу контакта са том особом да процијени његово здравствено стање и у случају потребе биће упућена на љекарски преглед.

- Ако није потребан преглед, та особа ће остати код куће и пратиће се њено здравствено стање. У сваком случају не треба да се креће све до тренутка када породични љекар не да сагласност - појаснио је Зељковић.

Он је рекао да се на ковид 19 ретестирају само здравствени радници, запослени и корисници колективних смјештаја, јер они носе највећи ризик заразе, али према процјенама ХЕС-а, када су неке специфичне ситуације мора бити извршено ретестирање и других људи.

На питање ко контролише особе које имају одређене симптоме, а немају рјешење о изолацији, нити су тестиране, Зељковић је нагласио да те особе остају код куће и ту долази до изражаја властита контрола.

- Оне имају утврђено боловање, треба саме себе да контролишу и то је одговорност појединца. Наравно да је немогуће да контролишете сваку особу да ли је у изолацији, на боловању или не, већ је одговорност на појединцима да схвате изузетну озбиљност ситуације у којој се сада налиазимо и да је неопходно да ниво одговорности подигну на максимум - да остану код куће, прате савјете љекара, струке и да чувају своје и здравље своје породице - истакао је Зељковић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 57m
    0
  • Крађа у Палама
    22h 15m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    37m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 42m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 30m
    0