Тиодоровић: Не зна се узрок акутног хепатитиса код дјеце

18.05.2022. 11:41
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Још се не може прецизно рећи и са сигурношћу тврдити шта изазивава акутни хепатис код дjеце, од кога је обољело 450 дјеце у 30 земаља свијета, али постоје претпоставке које указују да се можда ради и о корони, а не само о аденовирусу 41, рекао је за данашњи "Блиц" епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. 

Говорећи о мистериозном вирусу, Тиодоровић је навео да научници нису конкретно заузели став о чему се тачно ради, па би стога ваљало сачекати са коначном дијагнозом.

Он даље објашњава да, када је мистериозни хепатитис у питању, нико није ништа прецизно рекао о узрочнику, али сви негирају везу са познатим хепатитисима, јер су сва дjеца тестирана на А, Б, Ц, Д, Е тип. Тиодоровић каже да нема мјеста паници, али да треба пратити дjецу и одржавати хигијену, како руку, тако и хране и свега онога са чиме су у контакту.

Такође је истакао да, ако су д,еца била у контакту са зараженима ковидом, морају се тестирати.

- Што је млађи организам, то може бити опаснији акутни хепатитис. Ми имамо једно дијете које је отишло у Италију и добро је што је то урађено. Тамо је специјална болница за болести јетре која је уско специјализовна - нагласио је Тиодоровић.

Он је поручио родитељима да нема мјеста паници, да је обољело дијете у Србији изузетак, али да свакако треба пратити дјецу, када је у питању ковид или хепатитис.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације у Српској Дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације у Српској
Добио 50 година затвора због убиства троје дјеце Добио 50 година затвора због убиства троје дјеце
Дјеца из Српске и Србије у Ротердаму на „Крос-у РТС-а 2022“ (ФОТО) Дјеца из Српске и Србије у Ротердаму на „Крос-у РТС-а 2022“ (ФОТО)
Најчитаније
  • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
    22h 59m
    0
  • Видовданско чудо у Српској
    10h 11m
    1
  • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
    11h 9m
    0
  • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
    9h 11m
    0
  • Подигнута оптужница због напада на полицију
    7h 57m
    0