Tiodorović: Ne zna se uzrok akutnog hepatitisa kod djece

18.05.2022. 11:41
0
IZVOR: glassrpske.com

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izazivava akutni hepatis kod djece, od koga je oboljelo 450 djece u 30 zemalja svijeta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. 

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva djeca testirana na A, B, C, D, E tip. Tiodorović kaže da nema mjesta panici, ali da treba pratiti djecu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da, ako su d,eca bila u kontaktu sa zaraženima kovidom, moraju se testirati.

- Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dijete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna - naglasio je Tiodorović.

On je poručio roditeljima da nema mjesta panici, da je oboljelo dijete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti djecu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta
Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO) Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO)
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 16m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 30m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 20m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 45m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 35m
    0