Tiodorović: Ne zna se uzrok akutnog hepatitisa kod djece

18.05.2022. 11:41
0
IZVOR: glassrpske.com

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izazivava akutni hepatis kod djece, od koga je oboljelo 450 djece u 30 zemalja svijeta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. 

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva djeca testirana na A, B, C, D, E tip. Tiodorović kaže da nema mjesta panici, ali da treba pratiti djecu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da, ako su d,eca bila u kontaktu sa zaraženima kovidom, moraju se testirati.

- Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dijete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna - naglasio je Tiodorović.

On je poručio roditeljima da nema mjesta panici, da je oboljelo dijete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti djecu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sve više djece ima digitalni autizam Sve više djece ima digitalni autizam
Najmlađi Sokočani u biciklističkoj vožnji Najmlađi Sokočani u biciklističkoj vožnji
Centralni doček djece sa Kosova i Metohije u Bratuncu 22. juna Centralni doček djece sa Kosova i Metohije u Bratuncu 22. juna
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  42m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 44m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 15m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 18m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 36m
  0