Тоде Николетић добитник Плакете "Благодарница Даре Секулић"

16.12.2021. 17:53
0
ИЗВОР: СРНА

Пјесник Тоде Николетић добитник је Плакете 20. Међународног фестивала за дјецу и младе у Источном Сарајеву, "Благодарница Даре Секулић", коју му је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево уручио директор Фестивала Витомир Митрић.

Митрић је том приликом нагласио да је добитник ове престижне награде у свеукупно стваралаштво за дјецу уткао свој књижевни дух и дао посебан допринос фестивалу поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву јер је био његов учесник свих протеклих 20 година.

Тим поводом, Николетић је данас приредио поетски програм за дјецу током кога је промовисао своју нову књигу "Шапни ме ветру".

- Наравно да ова плакета за мене представља и велику част, али и одговорност управо према малишанима, на којима лежи будућност поезије. Када кажем поезија, онда мислим да ће на тај начин опстати и дело Даре Секулић - рекао је Николетић Срни.

Дјеца су, каже он, најчеститије и најблагородније благо које један народ може да има. "А и ја лично и многи други уз Дарине песме трудили смо се да узрастемо до нивоа детета, до висине деце", додао је он.

Николетић наглашава да је пјесничко дјело Даре Секулић велики путоказ за све генерације које држе до поштивања свог народа и српског језика.

Према његовим ријечима, фестивали поезије за дјецу идеална су прилика да се малишани одвоје од разних опасности које данас носе друштвене мреже и да се посвете очувању и његовању баштине српског народа и културе на овим просторима.

Он сматра да дјеци треба омогућити да искажу своју и енергију и креативност.

- Деца треба да сачувају своју лепу ведрину, јер је свет из дана у дан све више тужан. Сваки дан је за њих толико драгоцен, за њихове снове и будуће љубави - поручује Николетић.

Фестивал поезије за дјецу и младе подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Источно Ново Сарајево.

Генерални медијски спонзори су РТРС и Новинска агенција Републике Српске "Срна".

Коментари 0
Повезане вијести
Поетско завјештање Даре Секулић преносити будућим генерацијама Поетско завјештање Даре Секулић преносити будућим генерацијама
Затворен 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину у Источном Сарајеву (ФОТО) Затворен 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину у Источном Сарајеву (ФОТО)
Отворен фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву (ФОТО) Отворен фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 39m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 1m
    0