Током војне операције Русије у Украјини погинуло 498 руских војника

02.03.2022. 19:17
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Руско Министарство одбране саопштило је да руска војска има губитке у оквиру специјалне војне операције. Како се наводи погинуло је 498 војника, а рањено њих 1.597.

Вијести о небројеним жртвама у редовима руске војске су дезинформација, рекао је новинарима представник Министарства одбране Игор Конашенков.

Када је ријеч о губицима у редовима украјинских националиста и војске, Конашенков је рекао да је преко 2.870 погинулих и око 3.700 рањених.

Руске снаге су, како је рекао, од почетка операције уништиле 1.500 војних објеката Украјине, а удари на објекте војне инфраструктуре Украјине се настављају.

Уништено је и 47 авиона на земљи и 13 у ваздуху, 484 тенка и других оклопних возила, 63 вишецијевних минобацача, 217 артиљеријског оружја, 336 возила и 47 дронова.

Затворен обруч око Маријупоља

Група снага ДНР затворила је обруч око града Маријупоља, а ослобођена су насеља Приморско, Празовско, Шевченко и Бердјанско, саопштио је Конашенков.

- Скрећем пажњу да сви цивили који желе да напусте Маријупољ у циљу безбиједности могу да изађу у источном правцу путем Маријупољ – Широкино. То се односи и на грађане Кијева који могу да напусте град у правцу Васиљкова. Руски војници не стварају никакве препреке за излазак цивилног становништва - рекао је Конашенков, додајући да је безбједносни коридор створен и на југозападу Харкова.

Група снага ЛНР уз подршку Оружаних снага Русије успешно наставља офанзиву, успостављена је контрола над насељеним мјестима Красни Лиман, Торско, Кремена, Варваровка, Боровењки, саопштио је портпарол руског војног ресора.

Група снага ЛНР уз подршку Оружаних снага Русије успешно наставља офанзиву, успостављена је контрола над насељеним мјестима Красни Лиман, Торско, Кремена, Варваровка, Боровењки, саопштио је портпарол руског војног ресора.

Оружане снаге Русије настављају да преузимају контролу над насељеним мјестима у Украјини, под контролом су насеља Попово, Новгоровка, Новомихајловка, Љубимовка.

Украјински националисти из батаљона „Азов“ (против чијих је припадника покренут кривични поступак у Русији) минирали су производне погоне фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу и желе да је дигну у ваздух заједно са људима који тамо раде, рекао је Конашенков.

- Становници града настављају да раде у фабрици, не знајући да се националисти спремају да дигну у ваздух фабрику заједно са људима у случају пробоја одбране града - рекао је он.

Како је додао, националисти минирају и друге објекте друштвене инфраструктуре у Маријупољу.

- Оружане снаге Русије предузимају мјере за осигуравање безбиједности цивилног становништва Украјине. Националистички батаљони који су распоредили оклопну технику и артиљерију у стамбеним четвртима, укључујући вишецијевне ракетне бацаче, припремају провокације, кријући се иза цивила - рекао је Конашенков.

Он је саопштио да украјинске власти у Харкову држе „као таоце“ групу индијских студената који желе да се евакуишу преко руске Белгородске области.

Оружане снаге Русије спремне су да предузму све неопходне мјере у циљу безбједне евакуације држављана Индије.

"Спутњик" подсјећа, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине.

Предсједник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтијевају одлучну и хитну акцију“ и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтјевом за помоћ.

Према ријечима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савјести владајућег режима у Украјини.

Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 47m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 52m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 54m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 59m
    0