Топлотни таласи у будућности ће бити чешћи и погубнији за човјечанство

29.10.2021. 21:29
0
ИЗВОР: index.hr

Од Долине смрти до Блиског истока, од индијског потконтинента до Супсахарске Африке, глобално загријавање већ је милионима људи живот учинило неподношљивим.

Ако се ништа не предузме да се успоре климатске промјене, рекордне температуре и смртоносни топлотни тајасу биће само још гори, упозоравају стручњаци.

Најтоплије мјесто у свијету службено је Долина смрти у Калифорнији. И тамо температуре расту.

- Просјечне температуре у љетним мјесецима више су него прије двадесетак година - каже Аби Вајнс, портпарол Националног парка „Долине смрти“. 

Слика


Најтоплији мјесец

Другу годину заредом овог љета тамо су измјерена чак 54,4 Целзијусова. 

Потврди ли податак Свјетска метеоролошка организација, биће то највиша забиљежена температура откако постоје мјерења.

По америчкој климатској агенцији NОАА, јул 2021. био је најтоплији мјесец забиљежен на Земљи.

- Многе погађа ова неподношљива врућина, а нас сиромашне највише - рекао је АФП-у Кулдип Каур, становник Сри Ганганагара на граници Индије и Пакистана. 

Пола свијета даље, у западној Канади, ово љето температуре су ишле преко четрдесет. 

- Неподношљиво. Немогуће је боравити вани - рекла је Роса из Ванкувера.

Још само два степена

Више температуре покретачка су снага чешћих и интензивнијих суша, шумских пожара, олуја, чак и поплава, а све чешћи топлотни таласи погубни су за пољопривреду и агрикултуру. 

И потенцијално фатални за људе.

- Поплава носи неколико смрти, можда неколико десетина. А у сваком екстремнијем топлотном таласу хиљаде је мртвих. А знамо да се топлотни удари мултиплицирају - рекао је климатолог Роберт Ваутард, директор француског Института „Пјер Симона Лапласеа“.

Ако се свијет загрије за још само два степена, четвртина свјетске популације суочиће се с катастрофалним топлотним таласима најмање једном у пет година, наводи се у УН-овом извјештају који је прибавио АФП уочи климатског самита који почиње 31. октобра у Глазгову.

Бедуинима у Саудијској Арабији врућина је позната ствар.

- Мислим да су сад најмање 43 степена, а тек је девет ујутро - каже Најеф ал Шамари и додаје да ће температура у дану досегнути и 50 степени.

- Али нама је то нормално, навикли смо. Нисмо забринути - додаје тај бедуин чија породица нараштајима узгаја камиле. 

Не знају да би раст температура могао запријетити њиховом средству прихода.

Слика


СОР 26 мора бити прекретница

- Овакве би температуре могле утицати чак и на животиње које добро подносе врућине, попут камила или коза, у опасности је и пољопривреда, па ће екстремно високе температуре запријетити и производњи хране - појаснио је Џорџ Зитис са  Кипарског института у Никозији.

Легенда каже да су мочваре у појасу између славних ријека Еуфрата и Тигриса биле дом библијском Рајском врту. Врућине пријете и тим подручјима. 

- Температуре изнад 50 степени сметају рибама, животињама, људима и туризму - каже мјесни бродар Разак Џабар, који размишља о одласку из мочварних подручја у којима је одрастао.

- Климатски састанак на врху СОР 26 мора бити прекретница. Све земље се морају обавезати на нулту емисију до средине вијека и представити јасан, вјеродостојан и дугорочан план како то кане остварити - рекао је главни секретар УН-а Антонио Гутијерес.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта ће нас задесити због климатских промјена и шта ћемо јести и пити за 30 година Шта ће нас задесити због климатских промјена и шта ћемо јести и пити за 30 година
Због климатских промјена људи спавају све краће Због климатских промјена људи спавају све краће
Почиње петодневна радионица о климатским промјенама Почиње петодневна радионица о климатским промјенама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 4m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 18m
    0