Шта ће нас задесити због климатских промјена и шта ћемо јести и пити за 30 година

08.07.2023. 20:22
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Бањалучани се ове године нису нису осладили чувеним слатинским јагодама. Нема више умјерено топлих прољећа. Кише и хладноћа уништиле су скоро цијели род јагода, а многи јагодари су одустали од воћа које гаје генерацијама. Слатинске јагоде су једна од првих жртава климатских промјена у нашим крајевима. А биће их још.

Суше, поплаве, мразеви који пустоше рано процвјетале воћњаке… Градови који се све теже боре са бујичним поплавама и екстремним љетњим врућинама.

Све је то данак накарадно схваћеном напретку, који је довео до климатских промјена и глобалног загријавања.

А како ће те промјене утицати на наше животе и на будућност наших потомака? Шта можемо очекивати у наредних 30 година у нашим крајевима, гдје умјерено континентална клима узмиче пред медитеранском? И каква ће бити та нова клима: медитеранска, а без мора?

О овим темама за Српскаинфо говоре два климатолога: Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета у Бањалуци и Владимир Ђурђевић, редовни професор Физичког факултета у Београду.

– У наредне три деценије десиће се једнак интензитет промјена као и у посљедњих 100 година. Онако како данас ми са носталгијом причамо о зимама и љетима од прије 50 година, наши потомци ће, рецимо, 2040. говорити како је лијепо било 2030. године – каже Ђурђевић.

Сјетва кукуруза у јануару

Чак и у најоптимитистичнијем сценарију, ако човјечанство коначно „стане на лопту“ и испуни обавезе из Паришког споразума о клими, генерације које долазе ће се борити се са сушама, поплавама, олујама и шумским пожарима.

Да би се некако преживјело, уз престанак кориштења карбонских горива, биће неопходно  прилагођавање у свим сегментима живота: од пољопривреде и система одбране од поплава, до уређења градова.

– За 30 година биће уобичајено да сваког љета наше крајеве задесе бар четири топлотна удара. Свака друга година ће бити изузетно сушна, онаква каква је била 2012. у Србији, кад је због суше страдао скоро цјелокупан род кукуруза – каже Ђурђевић.

И ту долазимо до прве тачке, у којој су за опстанак неопходне корјените промене, а то је пољопривреда.

Због климатских промјена више неће бити могућа традиционална пољопривреда, какву памтимо генерацијама.

Рецимо, уколико ратари у Србији и БиХ и за 30 година устрају на узгоју кукуруза, мораће да га сију много раније, још за календарске зиме. Јер, ако кукуруз не оберу до јуна, обрали су бостан.

– Пошто зиме неће бити сувише хладне и дуге, рана сјетва биће једини начин да се избјегну љетње суше у јулу и августу и да се спаси род – објашњава Ђурђевић.

Дакле, заборавите мирис младог печеног кукуруза почетком септембра. Било па прошло. Али, то није све.

Да би се сачувала влага у земљи, неће се смјети спаљивати жетвени остаци. Остављаће се на пољима. И иначе, обрада земље ће бити другачија, између осталог и зато да се сачува један од најважнијих ресурса: вода.

Домаће банане и жилавка

Обично се мисли да је рјешење једноставно: што су веће суше потребно је више наводњавања и крај приче. Али, како то постићи?

– Прво, изградња система за наводњавање није нимало лак задатак, и друго, вода није неограничен ресурс. Не би било добро да наши потомци морају бирати: да ли да воду користе за домаћинства, за пољопривреду или за производњу енергије  – каже Ђурђевић.

Наводи да ће због климатских промјена и доласка „медитеранске климе“ у наше крајеве стићи и нове културе.

– У двориштима и баштама у Србији већ можемо видети стабла банане. Банане не могу родити и сазрети, али ипак опстају. У Србији већ данас сазревају све квалитетније смокве, а највише је промјена у виноградима: медитеранске сорте грожђа су све присутније – каже Ђурђевић.

Дакле, ускоро ћемо имати праву шумадијску или крајишку жилавку.

Слика

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Али, са промјеном климе стићи ће и инвазивне биљне врсте и болести биљака против којих ће бити тешко изборити се.

Горан Трбић подсјећа да већ данас у Бањалуци, и уопште на сјеверу Републике Српске, климатске промјене утичу на пољоприведу.

– Кишно прољеће је ове године било погубно и за јагоде, трешње и за неке врсте поврћа. Појавиле су се и биљне болести, које раније нису биле типичне за наше поднебље – каже Трбић.

Додаје да су због кишног прољећа пчеле остале гладне, па је питање хоћемо ли имати меда, а и кромпир је трунуо у земљи, због вишка влаге.

– Гламочки, романијски и мањачки кромпир, дакле, онај који се гаји у вишим пределима, гдје превладава кречњачка земља, опстаће и убудуће. Али, узгој кромпира у равничарским крајевима ускоро ће постати немогућ – каже Трбић.

Ракија само од дуња

Због касних прољетњих мразева, киша и града, страдају и крушке и шљиве. Дакле, на јесен неће бити чувене шљивовице, а ни ракије „виљамовке“. Пошто ће тако бити и у годинама које долазе, све су прилике да ћемо у будућности пити – дуњевачу.

– Дуња касније цвјета, па може „избјећи“ погубни утицај априлских мразева. Ово воће ће се у будућности све више гајити у нашим крајевима – наводи Трбић.

У крајевима гдје се традиционално гаје јагоде и трешње, многи пољопривредници прелазе на производњу… кивија.

Слика

Фото: Миомир Јаковљевић/РАС Србија

– Киви јако добро успијева у Бањалуци и околини и вјерујем да ће се све чешће узгајати – наговјештава Трбић.

Добра вијест је да се због климатских промјена нећемо морати одрећи зелене салате и домаћег парадајза и паприке. Напротив, због топлијег времена, сезона за узгој поврћа ће се продужити, али само ако се паметно поступа.

У пластеницима и стакленицима поврће ће се у нашим крајевима гајити још од јануара, али велики изазов је расхлађивање током љета.

– Значи, добитна комбинација би била рано поврће из пластеника и стакленика, те узгој на отвореном током љета, наравно уз наводњавање. Паприке и парадајз ће се на отвореном моћи гајити све до новембра, јер ће јесењи мразеви бити све рјеђи – објашњава Трбић.

Дакле, пијаце у градовима ипак неће опустјети, мада ће се понуда унеколико промијенити, а и цијене хране ће, због већих трошкова производње, бити папрене.

Али, како ће се градови изборити са другим изазовима које доносе  климатске промјене: са жарким љетима и честим бујичним поплавама због екстремних падавина?

– Наши градови су грађени за климу од прије 50 или 100 година, а данас је ситуација другачија и додатно ће се погоршати у будућности. Рецимо, данас је уобичајено да за неколико дана падне 100 литара кише по квадратном метру,  а канализација за одвод површинских вода то не може да апсорбује. Тако сваке године имамо урбане поплаве – каже Горан Трбић.

Јесте скупо, али мора се

Неопходна је, каже, изградња боље канализационе мреже у новим квартовима и реконструкција мреже у старим градским насељима, гдје год је то могуће. Битно је, додаје Трбић, и очување шума у близини градова, јер шуме задржавају вишак воде.

– Имали смо прије неколико година поплаву због непланског крчења шума уз обале Врбање. Пала је иста количина кише као и ранијих година, а ипак је предграђа задесила поплава – каже Трбић.

Да се инфраструктура у градовима мора промијенити сагласан је и професор Владимир Ђурђевић. Формула је наоко једноставна: што мање бетона и асфалта, а што више дрвећа у градским квартовима.

– Травњаци, жбуње и украсно биље, као ни минијатурна стабла која расту у саксијама и жардињерама, не значе много. Једино рјешење је право дрвеће, какво имамо у старим алејама. Такво дрвеће људе штити од врућина, а током дуготрајних киша задржава дио воде у својим крошњама  – каже Ђурђевић.

Уз то, ваља градити енергетски ефикасне куће и зграде, које и љети и зими троше мање енергије.

– Све је то, наравно, скупо, али избора нема. Ако не будемо улагали у поправљање живота, трошићемо новац на „крпљење рупа“: на поправке након поплава, суша или пожара. А то је и скупо и исцрпљујуће и не доноси никакав напредак – категоричан је Ђурђевић.

Бањалучани, чувајте алеје!

Горан Трбић каже да чак ни Бањалука, град познат по зеленилу, нема довољно дрвећа, паркова и зелених површина, који би, у временима која долазе, ублажили посљедице климатских промјена. Овај проблем је поготово изражен у новоизграђеним бањалучким квартовима, којима

Владимир Ђурђевић поручује да Бањалучани треба да чувају своје алеје из доба Аустроугарске као највеће благо.

– Свако то старо, разгранато дрво вриједи више него десетине нових садница. Треба те дрвореде чувати и обнављати их, они спасавају град – упозорава Ђурђевић.

Дрвеће поред зграда и кућа смањује и издатке за гријање и за расхлађивање просторија током врелих љетних дана.

– Многи погрешно вјерују да ћемо због глобалног загријавања трошити мање енергије у становима, али није тако. Што уштедимо на гријању зими, потрошимо на клима уређаје љети. Дакле, једино решење је градња енергетски ефикаснијих зграда и кућа и подизање дрвореда – закључио је Трбић

Зашто пратимо временску прогнозу

Иако данас већина људи вријеме проводи у затвореним, климатизованим просторијама и ради послове који не зависе од временских прилика, ипак сви помно прате временску прогнозу, као да им живот зависи од тога да ли ће сутра угријати, или ће пасти киша. С друге стране, приче о климатским промјенама, од којих заиста зависи живот наше дјеце и унука, код шире публике не изазива превелико интересовање.

Комуниколог др Младен Бубоњић објашњава да је то комбинација трансгенерацијског насљеђа, исконске човјекове потребе да “предвиди будућност” и савремене површности.

– Наши преци су се бавили земљорадњом и од временских прилика им је зависило много тога. Данас људи најчешће без реалне потребе прате временску прогнозу, али то је дио трансгенерацијског насљеђа – каже Бубоњић за Српскаинфо.

С друге стране, додаје Бубоњић, обичног човјека углавном занимају локалне временске прилике, и “прогноза за сутра”, без претјеране жеље да разумије глобалне и дугорочне климатске токове и сагледа ширу слику.

Пише: Милкица Милојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 39m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 1m
    0