Тошић: ОК "Славија" је колијевка домаћих играчица

19.10.2022. 10:33
0
ИЗВОР: katera.news

Већина спортских колектива пише своје успјехе захваљујући иностраним појачањима. Ријеткост је да се клуб такмичи у најбољој лиги државе и да у њему играју сви домаћи играчиИако то није случај са Одбојкашким клубом „Славија“.

Одбојкашки клуб “Славијаживи од 2001. године, прошао је много успона  и падова. Тренутно  се такмичи у Првој лиги Републике Српске, а 2013/14 одбојкашице су наступале и у Премијер лиги БиХ.

Овај клуб је оставарио много запажених резултата у свим млађим селекцијама и то на нивоу државног такмичења. Прву златну  државну медаљу освојиле су пионирке 2012. године.

Почетак одбојкашке приче у овом клубу започео је са Јовицом Тошићем. Он је у разговору за Катеру, говорио о почецима Славије и данашњој ситуацији у спорту.

Дугогодишњи тренер првог тима одбојкашица био је Мирослав Лучић, а данас први тим тренира Кристина Вуца – отпочео је разговор Тошић.

За вријеме каријере у ОК “Славија” Тошић је заједно са својим колегама ипспратио многе генерације, које су, истиче он, биле потпуно различите.

Он сматра како у данашње вријеме дјеца улазе у спорт без икакве амбиције, те да не желе и неће да улажу у себе.

- У прошлости “Славије” нисмо знали за приватне обавезе дјевојака, а редовност на тренинзима се подразумијевал. Мада како вријеме одмиче, могу да кажем да данас дјеца нису иста, као ни њихови родитељи - поручио је Тошић, истичући да су се у 20-ак година дјеци промијенили приоритети.

Тошић је о спорту у Источном Сарајеву говорио осврћући се на тренутну ситуацију у фудбалу

- Иако нисам тренер фудбала спортска репутација једног града зависи од најпопуларнијег спорта, а то је фудбал. Откако фудбал није у Премијер лиги, ни стање са осталима клубовима није задивљујуће - истиче он.

Како наводи, остали клубови у граду добијају минималне буџете и то отежава цијелу ситуацију, па је, према његовим ријечима, потребно промијенити приступ надлежних институација према спорту.

- Реална прича би била да град који има овакву инфраструктуру, има и спортски савез града Источно Сарајево. Захваљујући том савезу, новац би могао да се лакше расподијели према нивоима такмичења. У  том случају клубови не би ишли преко општинских буџета - појаснио је Тошић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Говерећи о дјеци, он истиче како би тренери требало да цијене и поштују дјецу из клуба у којем тренирају.

- Знам више ситуација, гдје се доведу играчи и плати им се боравак у граду, а не уђу ниједан минут у игру, а локална дјеца играју утакмице без икакве накнаде и то није коректан присуп - истиче он.

Дугогодишњи тренер Тошић је разговор за наш портал завршио упутивши поруку родитељима.

- Дјеца треба да се баве спортом и тренирају што више спортова док су мали. Важно је развијат моторичке способности  за даљи спортски развој, а скуп више спортова омогућиће и бољу моторику. Када се дијете окуша у више спортова, на крају ће одлучити да се врати тамо гдје се осјећа најљепше и гдје може да се искаже – поручио је Тошић.

Милана Радовановић, одбојкашком свијету више позната као Бањанин, испратила је сва такмичења ОК “Славија”. Она је имала каријеру и у другим клубовима и то у оквиру Премијер лиге, али се након паузе поново вратила свом матичном клубу.

Како наводи, сутуација у клубу се драстрично промијенила у односу на претходне године, додајући да се промијенио кадар играчица, али и подршка локалне заједнице.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Клуб тренутно има нешто већу подршку локалне заједнице , али је то довољно само за пуко преживљавање и учешће у такмичењу. Још увијек смо можда једини клуб који нема буџет намијењен за играчице – наводи Бањанин.

Она истиче да без буџета за играчице није могуће задржати одбојкашице у клубу, те да се нада да ће одбојка у овом граду досегнути виши ниво.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 47m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 30m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 47m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 45m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 21m
    0