Tošić: OK "Slavija" je kolijevka domaćih igračica

19.10.2022. 10:33
0
IZVOR: katera.news

Većina sportskih kolektiva piše svoje uspjehe zahvaljujući inostranim pojačanjima. Rijetkost je da se klub takmiči u najboljoj ligi države i da u njemu igraju svi domaći igračiIako to nije slučaj sa Odbojkaškim klubom „Slavija“.

Odbojkaški klub “Slavijaživi od 2001. godine, prošao je mnogo uspona  i padova. Trenutno  se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske, a 2013/14 odbojkašice su nastupale i u Premijer ligi BiH.

Ovaj klub je ostavario mnogo zapaženih rezultata u svim mlađim selekcijama i to na nivou državnog takmičenja. Prvu zlatnu  državnu medalju osvojile su pionirke 2012. godine.

Početak odbojkaške priče u ovom klubu započeo je sa Jovicom Tošićem. On je u razgovoru za Kateru, govorio o počecima Slavije i današnjoj situaciji u sportu.

Dugogodišnji trener prvog tima odbojkašica bio je Miroslav Lučić, a danas prvi tim trenira Kristina Vuca – otpočeo je razgovor Tošić.

Za vrijeme karijere u OK “Slavija” Tošić je zajedno sa svojim kolegama ipspratio mnoge generacije, koje su, ističe on, bile potpuno različite.

On smatra kako u današnje vrijeme djeca ulaze u sport bez ikakve ambicije, te da ne žele i neće da ulažu u sebe.

- U prošlosti “Slavije” nismo znali za privatne obaveze djevojaka, a redovnost na treninzima se podrazumijeval. Mada kako vrijeme odmiče, mogu da kažem da danas djeca nisu ista, kao ni njihovi roditelji - poručio je Tošić, ističući da su se u 20-ak godina djeci promijenili prioriteti.

Tošić je o sportu u Istočnom Sarajevu govorio osvrćući se na trenutnu situaciju u fudbalu

- Iako nisam trener fudbala sportska reputacija jednog grada zavisi od najpopularnijeg sporta, a to je fudbal. Otkako fudbal nije u Premijer ligi, ni stanje sa ostalima klubovima nije zadivljujuće - ističe on.

Kako navodi, ostali klubovi u gradu dobijaju minimalne budžete i to otežava cijelu situaciju, pa je, prema njegovim riječima, potrebno promijeniti pristup nadležnih instituacija prema sportu.

- Realna priča bi bila da grad koji ima ovakvu infrastrukturu, ima i sportski savez grada Istočno Sarajevo. Zahvaljujući tom savezu, novac bi mogao da se lakše raspodijeli prema nivoima takmičenja. U  tom slučaju klubovi ne bi išli preko opštinskih budžeta - pojasnio je Tošić.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Govereći o djeci, on ističe kako bi treneri trebalo da cijene i poštuju djecu iz kluba u kojem treniraju.

- Znam više situacija, gdje se dovedu igrači i plati im se boravak u gradu, a ne uđu nijedan minut u igru, a lokalna djeca igraju utakmice bez ikakve naknade i to nije korektan prisup - ističe on.

Dugogodišnji trener Tošić je razgovor za naš portal završio uputivši poruku roditeljima.

- Djeca treba da se bave sportom i treniraju što više sportova dok su mali. Važno je razvijat motoričke sposobnosti  za dalji sportski razvoj, a skup više sportova omogućiće i bolju motoriku. Kada se dijete okuša u više sportova, na kraju će odlučiti da se vrati tamo gdje se osjeća najljepše i gdje može da se iskaže – poručio je Tošić.

Milana Radovanović, odbojkaškom svijetu više poznata kao Banjanin, ispratila je sva takmičenja OK “Slavija”. Ona je imala karijeru i u drugim klubovima i to u okviru Premijer lige, ali se nakon pauze ponovo vratila svom matičnom klubu.

Kako navodi, sutuacija u klubu se drastrično promijenila u odnosu na prethodne godine, dodajući da se promijenio kadar igračica, ali i podrška lokalne zajednice.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Klub trenutno ima nešto veću podršku lokalne zajednice , ali je to dovoljno samo za puko preživljavanje i učešće u takmičenju. Još uvijek smo možda jedini klub koji nema budžet namijenjen za igračice – navodi Banjanin.

Ona ističe da bez budžeta za igračice nije moguće zadržati odbojkašice u klubu, te da se nada da će odbojka u ovom gradu dosegnuti viši nivo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    20h 33m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 29m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    19h 33m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    16h 26m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    18h 23m
    0