Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше

11.03.2024. 08:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У протеклих пет година у Српској погинула су укупно 53 радника, потврђено је "Независним новинама" у Инспекторату Републике Српске.

Наиме, према њиховим подацима, у 2019. години догодило се 11 смртних повреда на раду, у 2020. осам, а црни низ настављен је и 2021. године, када је било 16 трагедија. У  2022. години било је седам смртних повреда, а у 2023. десет.

Додају да се у прва два мјесеца ове године догодила једна смртна повреда на раду у области грађевинарства, а почетком марта још једна.

Према подацима Инспектората Српске, лани се догодило 76 тежих повреда на раду, од чега је 12 било у шумарству и дрвној индустрији, четири у електропривреди, 15 у грађевинарству, двије у хемијској индустрији и 43 у осталим дјелатностима.

Као најризичније дјелатности, према подацима инспекције, издвајају се грађевинарство, електропривреда, те шумарство и дрвна индустрија, у којима, посматрано по годинама, постоји континуитет настанка повреда на раду.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске, истакла је за "Независне новине" да ове бројке говоре да се не поштују одредбе Закона о заштити на раду и Стратегије о заштити здравља на раду.

- Проблем је у примјени и што се то не поштује. Велики проблем је што инспекцијске контроле не раде надзор од самог почетка градње. Заштитна опрема не подразумијева само шљем, добре ципеле и рукавице. Заштита на раду подразумијева заштићен објекат са добрим скелама, са добрим заштитним мрежама, а тек онда лична заштитна опрема коју радници морају да користе - истакла је Врабичићева за "Независне новине".

Додала је да се на грађевинским објектима може видјети велики број радника који користе шљемове, међутим, према њеним ријечима, шљемови су најмања заштита.

- Потребан је стални надзор над објектом, над радницима, над употребом заштитне опреме и над тим да ли послодавац испуњава све обавезе које мора везано за заштиту на раду - рекла је Врабичићева.

Како истиче, досадашња пракса је показала да је веома мали број пропуста радника, док је највећи проблем необезбијеђен објекат.

С друге стране, подаци инспекције показују да контрола не недостаје, а и да су пљуштале новчане казне.

- У области заштите на раду Републичка инспекција рада је у 2023. години извршила 1.550 контрола, од чега је 630 било са утврђеним пропустима. У циљу отклањања неправилности послодавцима је изречено 380 управних мјера, док су због почињених прекршаја поднесене четири прекршајне пријаве и изречене казне у вриједности од око 360.000 КМ - рекли су у Инспекторату РС.

Додају да се у повреде на раду убрајају и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла, што значи да се нису догодиле на конкретном радном мјесту и нису у директној вези са спровођењем мјера заштите на раду од стране послодавца.

- Примјери таквих повреда су лом руке радника због леда на тротоару, пад са бицикла приликом доласка на посао, саобраћајна незгода и слично. Инспекцијске контроле показале су да се најчешће утврђене неправилности односе на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, примјену превентивних мјера, оспособљавање радника за безбједан рад, редовно испитивање опреме и средстава рада и друго - закључили су из Инспектората.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 19m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 34m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 25m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 52m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 44m
    0