Трагична судбина породице Живак кроз филм "Јаук" ( ВИДЕО)

02.04.2022. 19:22
0
ИЗВОР: zlocininadsrbima.com

Документарни филм "Јаук", је прича о голготи Страхиње Живака, српског логораша и ратног страдалника, који је у босанско-херцеговачком рату 1990-их, гдје  је он невин провео двије и по године у муслиманским казаматима. За то вријеме муслиманско-хрватске паравојне формације су му у 26. маја 1992. године, мјесту Брадина, крај Коњица, на сјеверу Херцеговине, убили синове: Слободана (35) и Велимира (31), цивиле, као и десетак блиских рођака.

Страхиња Живак, по струци инжењер телекомуникација, запослен у ПТТ БиХ, је прије ратних дешавања живио у Сарајеву, гдје је радио као ванредни професор у средњим школама за стручне предмете. Био је дописник београдских Вечерњих новости.

Предосјећајући рат и могуће невоље, преселио се у родне Брђане, гдје је рањен 17. априла 1992. из снајперске пушке, као цивил, а потом пребачен у Сарајево у болницу. Ту је имао низ непријатности на националној основи и спроведен је у Централни затвор. Без адвоката, прочитана му је пресуда на петнаест година затвора, због наводног организовања српских паравојних формација и сарадње са ЈНА. Да је радио на "стварању велико-српске државе"... Провео је у муслиманским логорима скоро 31 мјесец... односно слободу је угледао 9. новембра 1994. године у сарајевском насељу Грбавица, који су контролисали Срби, односно ВРС.

Поред Страхиње у филму говори и Алекса Ћорић, пријатељ и вршњак од покојног Велимира. Причао је како су Живаци били скромна и поштена породица. Не оптерећени богатством.

Ђорђе Живак, рођак Страхиње, који живи у Смедереву. Он је ову трагичну вијест о погибији дјеце Страхиње Живака, послао писмом у затвор "Виктор Бубањ", бивша касарна ЈНА, од јула 1993. године, преко Црвеног Крста.

Страхињи Живаку су за вријеме Другог свјетског рата усташе убиле оца, стричеве и ујаке. Тако је Страхиња Живак постао симбол страдања на балканским просторима, јер су му убијени и преци и потомци.

                                                   Извор: Православни филм-Не Кради Отаџбину

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Милицу и Наташу чије дјетињство прекиде снајперски хитац 1995. године Сјећање на Милицу и Наташу чије дјетињство прекиде снајперски хитац 1995. године
Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама
У Гази двије мајке буду убијене сваки сат, а седам жена свака два сата У Гази двије мајке буду убијене сваки сат, а седам жена свака два сата
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    17h 55m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    8h 36m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    17h 55m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    14h 9m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    4h 48m
    0