Требевић постаје центар медицинског туризма

23.09.2024. 20:03
0
ИЗВОР: capital.ba

Велики број објеката који се гради на Требевићу планира посебне просторије у којима би у будућности могле бити различите врсте ординација, центара за рехабилитацију, али и поликлинике естетске хирургије и клиника за пресађивање косе.

Трагом приче о медицинском туризму са Требевића, у којем је он за сада само у најави, спустили смо се у Сарајево које посљедњих година привлачи све више мушкараца који се управо у овом граду одлучују за трансплантацију косе.

У једној од двије клинике које се баве овим послом разговарали смо са директором Златком Кравићем. На питање да ли се пацијентима из сусједних земаља исплати доћи кратко одговара – “апсолутно“.

- Цијена једне такве операције је 2.500 евра у Београду, три до четири хиљаде евра у Загребу, док се наша цијена креће од 1.000 до 1.350 евра - рекао је Кравић.

У самом центру града неријетко ће се видјети мушкарци који шетају са од третмана још увијек иритираним власиштима, те замотаним дијеловима главе. Овај призор до недавно је чудио пролазнике, данас је свима јасно о чему се ради, за шта су између осталог заслужни и љекари из Турске који су посао пронашли управо у некој од двије клинике које се баве пресађивањем косе.

- Турска је прва што се тиче трансплантације косе. Како сам се одлучио да дођем у БиХ? Добио сам понуду, дали су ми добре услове. Прије тога сам радио у Украјини, Италији, Шпанији, клинике које се баве трансплантацијом косе су се прошириле по Европи - рекао је доктор Адем Казан који има више од 20 година искуства у трансплантацији косе.

Доктори у овој клиници појашњавају да је БиХ данас добар избор за трансплантацију косе, јер су земље западне Европе доста скупље, док у Турској, због хиперраста овог сектора квалитет опада.

- У Туској је операција отприлике 1.500 до 1.700 евра. Уколико је ниска цијена то ће довести до лошег квалитета операција - рекао је саговорник CAPITAL-а.

У Турској постоје академије, али не постоје специјализације за трансплантацију косе. Годину дана је потребно да се обучи доктор или медицинска сестра. Код нестручног пресађивања косе, може доћи до некроза или до инфекција.

Клинике у Турској поред операција, нуде и смјештај, авионске карте, и друге погодности. Питали су их шта је погодност операције у Сарајеву.

- Када некоме урадите трансплантацију овдје, ако човјек није задовољан, ако дође до компликација, он има мјесто гдје ће се обратити на свом језику. Доћи на контролу је много једноставније него отићи у Турску. Овдје можете провјерити ко стоји иза клинике - каже Кравић, уз објашњење да поред БиХ, Србије и Хрватске долази све више пацијената из Аустрије или Њемачке, али и Арапа који бораве у БиХ.

Трансплантацији приступају и жене, али оне најчешће пресађују обрве, често уништене, тетоважама, ласерским скидањем, или напросто неадекватном његом. Међу мушкарцима, за трансплантацију косе се одлучују сви типови без обзира на занимање или економски статус.

- Категорије пацијента су измјењиве, на почетку су то биле јавне личности, глумци, новинари, водитељи, политичари, данас наставник или учитељ из Тузле, аутомеханичар из Завидовића, недавно нам је долазио човјек који ради у Руднику бакра у Бору, трансплантација је данас доступна свима - рекао је Кравић за CAPITAL.

На питање да ли постоји простора за развој медицинског туризма о коме се говори на Требевићу, а по узору на Турску, наш саговорник сматра да има. Вјерује да је добра конкуренција одлична, а да је поред квалитетних операција, јако важно уложити у маркетинг, како би дестинација постала препознатљива.

Први покушај трансплантације косе датира у 1836. годину у Баварској, један студент који је изгубио косу је дошао је на идеју, експериментисао на људима и животињама, али није било резултата. Други писани траг налази се у Турској, због честих гљивичних инфекција које су нападале власиште. Прве успјешне операције извео је др Оцудо у Јапану. Циљ му је био помоћи војницима који су услијед рата са Кином остајали без обрва или косе. Посљедњих деценија технике пресађивања косе рапидно су се развијале, да би данас ова операција постала економски исплатљива широким масама.

Коментари 0
Повезане вијести
Вукадин: Под контролом пожар на Требевићу Вукадин: Под контролом пожар на Требевићу
Велики пожар на Требевићу, гори минирано подручје Велики пожар на Требевићу, гори минирано подручје
ПУ Источно Сарајево: Пронађено беживотно тијело мушкарца ПУ Источно Сарајево: Пронађено беживотно тијело мушкарца
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    11h 59m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    13h 48m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    8h 17m
    15
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    8h 4m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    11h 26m
    2