Требиње добија атрактивну бициклистичку стазу

15.09.2019. 19:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

До средине октобра Требиње ће добити бициклистичку стазу, када је у овом граду планирано одржавање Балканског првенства у бициклизму. Ова бициклистичка стаза практично ће бити наставак стазе која иде од Равног до Требиња, а којом је некада ишла ускотрачна жељезничка пруга с локомотивом званом "ћиро".

У питању је стаза дужине 15,2 километра у једном правцу, која цијелом дужином иде уз воду, најприје уз обалу Требишњице, затим поред Горичког језера и ријеке Сушице, а води од тунела у требињском насељу Мокри долови, да би се завршила  код мотела "Јазина" и популарног купалишта на ријеци Сушици.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, најавио је да радови на реконструкцији стазе почињу већ ове седмице и одвијаће се у двије фазе.

"У првој фази биће уређен терен некадашње пруге у дужини од око пет километара, од новоизграђене саобраћајнице у Мокрим доловима, кроз тунел у Полицама, преко жељезничког моста и штреком уз Горичко језеро до насеља Бањевци, док ће у другој фази бити санирана дионица до излетишта Јазина", појаснио је Ћурић.

У вези с цјелокупним пројектом је консултовано требињско Планинарско друштво "Вучји зуб", чији чланови, а нарочито бициклистичка секција, возе овом дионицом, па су, заједно с градоначелником и његовим сарадницима, обишли цјелокупну маршруту и сагледали гђе је потребно извршити санацију, како би се стаза најбоље уредила.

У "Вучјем зубу" истичу да је стаза веома атрактивна и да пролази кроз различите пређеле, па је интересантна и као туристичка рута, јер пролази поред културно-историјских знаменитости, требињских познатих винарија, популарне Вукојеве "Винареве куће" и кроз прелијепи херцеговачки пејсаж.

 

Ова стаза је готово у потпуности равна, без нагиба, па је физички врло лагана за савладавање, а широка је од 2,5 до три метра и углавном је макадамског типа, осим једног мањег асфалтног дијела.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 47m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 30m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 22m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 15m
    0