Trebinje dobija atraktivnu biciklističku stazu

15.09.2019. 19:36
0
IZVOR: nezavisne.com

Do sredine oktobra Trebinje će dobiti biciklističku stazu, kada je u ovom gradu planirano održavanje Balkanskog prvenstva u biciklizmu. Ova biciklistička staza praktično će biti nastavak staze koja ide od Ravnog do Trebinja, a kojom je nekada išla uskotračna željeznička pruga s lokomotivom zvanom "ćiro".

U pitanju je staza dužine 15,2 kilometra u jednom pravcu, koja cijelom dužinom ide uz vodu, najprije uz obalu Trebišnjice, zatim pored Goričkog jezera i rijeke Sušice, a vodi od tunela u trebinjskom naselju Mokri dolovi, da bi se završila  kod motela "Jazina" i popularnog kupališta na rijeci Sušici.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, najavio je da radovi na rekonstrukciji staze počinju već ove sedmice i odvijaće se u dvije faze.

"U prvoj fazi biće uređen teren nekadašnje pruge u dužini od oko pet kilometara, od novoizgrađene saobraćajnice u Mokrim dolovima, kroz tunel u Policama, preko željezničkog mosta i štrekom uz Goričko jezero do naselja Banjevci, dok će u drugoj fazi biti sanirana dionica do izletišta Jazina", pojasnio je Ćurić.

U vezi s cjelokupnim projektom je konsultovano trebinjsko Planinarsko društvo "Vučji zub", čiji članovi, a naročito biciklistička sekcija, voze ovom dionicom, pa su, zajedno s gradonačelnikom i njegovim saradnicima, obišli cjelokupnu maršrutu i sagledali gđe je potrebno izvršiti sanaciju, kako bi se staza najbolje uredila.

U "Vučjem zubu" ističu da je staza veoma atraktivna i da prolazi kroz različite pređele, pa je interesantna i kao turistička ruta, jer prolazi pored kulturno-istorijskih znamenitosti, trebinjskih poznatih vinarija, popularne Vukojeve "Vinareve kuće" i kroz prelijepi hercegovački pejsaž.

 

Ova staza je gotovo u potpunosti ravna, bez nagiba, pa je fizički vrlo lagana za savladavanje, a široka je od 2,5 do tri metra i uglavnom je makadamskog tipa, osim jednog manjeg asfaltnog dijela.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    17h 42m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    17h 13m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    13h 29m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    17h 36m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    9h 24m
    2