Требиње: Сунчица или Ћиан Ја Су - можете је звати како желите

15.08.2020. 14:33
0
ИЗВОР: Nikolija Bjelica/Direkt

Из далеке Кине, тачније из провинције Зхејианг, у малено Требиње двадесетседмогодишњу Сунчицу је прије три године довела љубав. Мужевљева породица претходно се доселила на југ Републике Српске. Отворили су једну кинеску радњу у центру Требиња и разрадили посао, па је будућност Сунчице и њеног мужа у овом херцеговачком градићу постала извијесна.

Сунчица је у ствари Ћиан Ја Су, а можете је звати како желите. Оба су јој имена, каже, подједнако драга. Завршила је информатику, али у Кини није радила тај посао. Идеја да са мужем дође у Требиње, чинила јој се одлична. Данас се не каје због те одлуке.

- Када сам тек дошла у Требиње, било ми је мало чудно. Међутим, људи су брзо показали топлину према нама и лијепо су нас овдје прихватили. Кина је велика држава, а долазак у малу средину, ипак, није представљао проблем за мене. У поређењу са Кином, наша примања овдје су можда чак и већа и можемо од тога лијепо да живимо. Веома сам задовољна послом, свиђа нам се и близина Хрватске и Црне Горе, па у слободно вријеме доста путујемо, јер тамо имамо много кинеских пријатеља са којима се дружимо - прича Сунчица за "Директ".

У Требињу, пак, нема много пријатеља и то је оно што јој највише недостаје. Када савлада језик, вјерује, имаће их више и све ће бити много лакше.

- Када сам тек дошла овдје знала сам само основне ријечи које су ми биле потребне за споразумијевање у радњи. Међутим, касније сам почела да учим српски са једном дјевојком која прича кинески. Тако да се ти проблеми сада колико-толико лакше рјешавају. Највећа жеља ми је да научим језик, да немам ту језичку баријеру, да могу да стварам пријатеље и да се са њима дружим. Тада бих у потпуности осјетила сву топлину града и људи. Овако, због језичке баријере и због тога што немам много пријатеља то не могу да остварим - искрена је она.

Код свих недоумица и потешкоћа у помоћ јој пристижу радници у радњи или књиговођа. Посебно тежак период за Сунчицу и њеног мужа биле су рестрикције због корона вируса. Нису радили, нису имали прихода, били су сами, а и кретање је било ограничено. Каже да је кинеска заједница у БиХ тада водила рачуна о својим сународницима.

- У марту смо морали да затворимо радњу. Дословно смо се закључали у кућу и нисмо нигдје излазили. Гледали смо филмове, серије, вјежбали, кували, читали, учили... Отишли бисмо до продавнице и то је било то. Радња није радила, није било примања, па је то стварало потешкоће, али већ сада је пуно боље. Заједница Кинеза у БиХ се поготово добро показала сада у периоду корона висура. Сви смо успјели да добијемо пакете из Кине у којима су биле маске и руквице, лијекови и остала неопходна опрема. Било који Кинез у БиХ да наиђе на проблем наша кинеска заједница учиниће све да тај проблем ријеши - каже Сунчица.

Сунчица и њен муж не намјеравају да иду из Требиња. Лијепо им је и ту виде своју будућност. Славе своје празнике, праве кинеску храну, а навикавају се полако и на херцеговачку. Одомаћили су се, па зато и каже да се у Требињу осјећа баш као рођена Требињка.

- Статус који имамо у Кини и овдје није исти, али ја сматрам да овдје могу да практикујем сва људска права као што то могу у Кини - закључује наша саговорница.

Подаци из фебруара прошле године говоре да у БиХ живи око 500 Кинеза, те да их је највише у Брчком. Углавном се баве трговином, а у посљедње вријеме све више и туризмом.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 6m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 58m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 49m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 34m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 35m
    0