Trebinje: Sunčica ili Ćian Ja Su - možete je zvati kako želite

15.08.2020. 14:33
0
IZVOR: Nikolija Bjelica/Direkt

Iz daleke Kine, tačnije iz provincije Zhejiang, u maleno Trebinje dvadesetsedmogodišnju Sunčicu je prije tri godine dovela ljubav. Muževljeva porodica prethodno se doselila na jug Republike Srpske. Otvorili su jednu kinesku radnju u centru Trebinja i razradili posao, pa je budućnost Sunčice i njenog muža u ovom hercegovačkom gradiću postala izvijesna.

Sunčica je u stvari Ćian Ja Su, a možete je zvati kako želite. Oba su joj imena, kaže, podjednako draga. Završila je informatiku, ali u Kini nije radila taj posao. Ideja da sa mužem dođe u Trebinje, činila joj se odlična. Danas se ne kaje zbog te odluke.

- Kada sam tek došla u Trebinje, bilo mi je malo čudno. Međutim, ljudi su brzo pokazali toplinu prema nama i lijepo su nas ovdje prihvatili. Kina je velika država, a dolazak u malu sredinu, ipak, nije predstavljao problem za mene. U poređenju sa Kinom, naša primanja ovdje su možda čak i veća i možemo od toga lijepo da živimo. Veoma sam zadovoljna poslom, sviđa nam se i blizina Hrvatske i Crne Gore, pa u slobodno vrijeme dosta putujemo, jer tamo imamo mnogo kineskih prijatelja sa kojima se družimo - priča Sunčica za "Direkt".

U Trebinju, pak, nema mnogo prijatelja i to je ono što joj najviše nedostaje. Kada savlada jezik, vjeruje, imaće ih više i sve će biti mnogo lakše.

- Kada sam tek došla ovdje znala sam samo osnovne riječi koje su mi bile potrebne za sporazumijevanje u radnji. Međutim, kasnije sam počela da učim srpski sa jednom djevojkom koja priča kineski. Tako da se ti problemi sada koliko-toliko lakše rješavaju. Najveća želja mi je da naučim jezik, da nemam tu jezičku barijeru, da mogu da stvaram prijatelje i da se sa njima družim. Tada bih u potpunosti osjetila svu toplinu grada i ljudi. Ovako, zbog jezičke barijere i zbog toga što nemam mnogo prijatelja to ne mogu da ostvarim - iskrena je ona.

Kod svih nedoumica i poteškoća u pomoć joj pristižu radnici u radnji ili knjigovođa. Posebno težak period za Sunčicu i njenog muža bile su restrikcije zbog korona virusa. Nisu radili, nisu imali prihoda, bili su sami, a i kretanje je bilo ograničeno. Kaže da je kineska zajednica u BiH tada vodila računa o svojim sunarodnicima.

- U martu smo morali da zatvorimo radnju. Doslovno smo se zaključali u kuću i nismo nigdje izlazili. Gledali smo filmove, serije, vježbali, kuvali, čitali, učili... Otišli bismo do prodavnice i to je bilo to. Radnja nije radila, nije bilo primanja, pa je to stvaralo poteškoće, ali već sada je puno bolje. Zajednica Kineza u BiH se pogotovo dobro pokazala sada u periodu korona visura. Svi smo uspjeli da dobijemo pakete iz Kine u kojima su bile maske i rukvice, lijekovi i ostala neophodna oprema. Bilo koji Kinez u BiH da naiđe na problem naša kineska zajednica učiniće sve da taj problem riješi - kaže Sunčica.

Sunčica i njen muž ne namjeravaju da idu iz Trebinja. Lijepo im je i tu vide svoju budućnost. Slave svoje praznike, prave kinesku hranu, a navikavaju se polako i na hercegovačku. Odomaćili su se, pa zato i kaže da se u Trebinju osjeća baš kao rođena Trebinjka.

- Status koji imamo u Kini i ovdje nije isti, ali ja smatram da ovdje mogu da praktikujem sva ljudska prava kao što to mogu u Kini - zaključuje naša sagovornica.

Podaci iz februara prošle godine govore da u BiH živi oko 500 Kineza, te da ih je najviše u Brčkom. Uglavnom se bave trgovinom, a u posljednje vrijeme sve više i turizmom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    18h 5m
    10
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    05.05.2024
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    5h 5m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    5h 9m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    16h 53m
    0