Трећи по реду бизнис форум у Источној Илиџи 15. децембра

08.12.2023. 11:49
0
ИЗВОР: katera.news

Након успјешно одржана два бизнис форума, Општина Источна Илиџа је спознала да пословна заједница треба овакве догађаје.

Стога ће трећи по реду бизнис форум „Источна Илиџа 2023“, под слоганом „Код куће је најљепше!“, бити одржан средином децембра у Комплексу „Источник“ – ресторан Кула и окупиће око 100 привредних субјеката.

Поред Општине Источна Илиџа у организацију су се укључили и УСАИД организација и пројекат „Дијаспора инвест“ као и Привредна комора Републике Српске.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа рекао је да ће на форуму привредни субјекти бити упознати са свим пословним подухватима и пројектима који се инвестирају у ову локалну заједницу.

Према његовим ријечима, Источна Илиџа представља повољни привредни амбијент за инвестирање и запошљавање становника ове општине, али и града Источно Сарајево, Сарајево и Сарајевско-романијске регије.

- Општина Источна Илиџа је постала партнер УСАИД-у на пројекту „Дијаспора инвест“ и видимо перспективу у привлачењу страних инвеститора, односно оних особа које вуку поријекло са наших простора. Наша процјена је да улагање тих инвеститора може допринијети развоју и бољем животу свих наших становника – рекао је он.

Божовић је навео да ће општина Источна Илиџа добити сертификат за повољно пословно окружење /БФЦ сертификати/, који је значајан за инвеститоре који желе да улажу у ову локалну заједницу.

- Предност наше наше локалне заједнице је географски простор, с обзиром на то да смо близу сарајевског аеродрома, највећег тржишта у БиХ, олимпијских планина. Посљедњих неколико година су праве ефекте и резултате тих предности осјетили наши становници – рекао је Божовић.

Како истиче, сљедеће године ће бити издате грађавинске дозволе за два велика пословна објекта површине, у збиру, преко 60.000 метара квадратних и неколико тржних центара, што ће акумулирати одређени капитал и мултипликовати додатна радна мјеста.

- Важно је разговарати о новим радним мјестима и запошљаваљу, новим инвеститорима који ће покретати бизнисе, о пројектима енергетске ефикасности који су били у фокусу на прошлом форуму. Можемо направити велике резултате, а према званичним подација Пореске управе, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, базе LRC-a предњачимо по привредним активностима и желимо да наставимо да будемо лидери на нашој регији – истакао је Божовић.

Он је додао да ће на форуму бити приказана брошура у којој ће бити представљени изграђени пословни објекти, као и инвестиционе могућност и потенцијали Источне Илиџе.

Слика

Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Армин Алијагић, предсједник Удружења „Наша перспектива“, које је главни партнер на пројекту „Дијаспора инвест“, навео је да већ 15 година раде на инволвирању дијаспоре у социо-економски развој БиХ.

- То је наставак петогодишњег пројекта који је помогао преко 160 дијаспорских компанија које су отвориле преко 1.500 нових радних мјеста и генерисале преко 50 милиона КМ у новим инвестицијама – навео је он.

Како истиче, кроз пројекат  је успостављено партнерсто са 30 јединица локалне самоуправе, међу којима је Источна Илиџа са којом ћемо у наредне четири године заједнички наступити према дијаспори у настојању да их инволвира у социо-економски развој општине.

Он је навео да ће током Бизнис форума бити организована панел-дискусија о потенцијалима Источне Илиџе као локалне заједнице са повољним пословним окружењем и повезивањем са ино-тржиштем кроз улагања из дијаспоре, те бити приказан промотивни видео о инвестиционим могућностима у општини.

Трећи бизнис форум биће одржан у петак, 15. децембра, у 18.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ослобођење од ненародне власти ће кренути из Источне Илиџе Божовић: Ослобођење од ненародне власти ће кренути из Источне Илиџе
ОО СДС-а Источна Илиџа отвара предизборну кампању ОО СДС-а Источна Илиџа отвара предизборну кампању
Источна Илиџа: Лице лишено слободе због посједовања дроге Источна Илиџа: Лице лишено слободе због посједовања дроге
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 16m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 39m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 12m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 9m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 0m
    0