Treći po redu biznis forum u Istočnoj Ilidži 15. decembra

08.12.2023. 11:49
0
IZVOR: katera.news

Nakon uspješno održana dva biznis foruma, Opština Istočna Ilidža je spoznala da poslovna zajednica treba ovakve događaje.

Stoga će treći po redu biznis forum „Istočna Ilidža 2023“, pod sloganom „Kod kuće je najljepše!“, biti održan sredinom decembra u Kompleksu „Istočnik“ – restoran Kula i okupiće oko 100 privrednih subjekata.

Pored Opštine Istočna Ilidža u organizaciju su se uključili i USAID organizacija i projekat „Dijaspora invest“ kao i Privredna komora Republike Srpske.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža rekao je da će na forumu privredni subjekti biti upoznati sa svim poslovnim poduhvatima i projektima koji se investiraju u ovu lokalnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, Istočna Ilidža predstavlja povoljni privredni ambijent za investiranje i zapošljavanje stanovnika ove opštine, ali i grada Istočno Sarajevo, Sarajevo i Sarajevsko-romanijske regije.

- Opština Istočna Ilidža je postala partner USAID-u na projektu „Dijaspora invest“ i vidimo perspektivu u privlačenju stranih investitora, odnosno onih osoba koje vuku porijeklo sa naših prostora. Naša procjena je da ulaganje tih investitora može doprinijeti razvoju i boljem životu svih naših stanovnika – rekao je on.

Božović je naveo da će opština Istočna Ilidža dobiti sertifikat za povoljno poslovno okruženje /BFC sertifikati/, koji je značajan za investitore koji žele da ulažu u ovu lokalnu zajednicu.

- Prednost naše naše lokalne zajednice je geografski prostor, s obzirom na to da smo blizu sarajevskog aerodroma, najvećeg tržišta u BiH, olimpijskih planina. Posljednjih nekoliko godina su prave efekte i rezultate tih prednosti osjetili naši stanovnici – rekao je Božović.

Kako ističe, sljedeće godine će biti izdate građavinske dozvole za dva velika poslovna objekta površine, u zbiru, preko 60.000 metara kvadratnih i nekoliko tržnih centara, što će akumulirati određeni kapital i multiplikovati dodatna radna mjesta.

- Važno je razgovarati o novim radnim mjestima i zapošljavalju, novim investitorima koji će pokretati biznise, o projektima energetske efikasnosti koji su bili u fokusu na prošlom forumu. Možemo napraviti velike rezultate, a prema zvaničnim podacija Poreske uprave, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, baze LRC-a prednjačimo po privrednim aktivnostima i želimo da nastavimo da budemo lideri na našoj regiji – istakao je Božović.

On je dodao da će na forumu biti prikazana brošura u kojoj će biti predstavljeni izgrađeni poslovni objekti, kao i investicione mogućnost i potencijali Istočne Ilidže.

Slika

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Armin Alijagić, predsjednik Udruženja „Naša perspektiva“, koje je glavni partner na projektu „Dijaspora invest“, naveo je da već 15 godina rade na involviranju dijaspore u socio-ekonomski razvoj BiH.

- To je nastavak petogodišnjeg projekta koji je pomogao preko 160 dijasporskih kompanija koje su otvorile preko 1.500 novih radnih mjesta i generisale preko 50 miliona KM u novim investicijama – naveo je on.

Kako ističe, kroz projekat  je uspostavljeno partnersto sa 30 jedinica lokalne samouprave, među kojima je Istočna Ilidža sa kojom ćemo u naredne četiri godine zajednički nastupiti prema dijaspori u nastojanju da ih involvira u socio-ekonomski razvoj opštine.

On je naveo da će tokom Biznis foruma biti organizovana panel-diskusija o potencijalima Istočne Ilidže kao lokalne zajednice sa povoljnim poslovnim okruženjem i povezivanjem sa ino-tržištem kroz ulaganja iz dijaspore, te biti prikazan promotivni video o investicionim mogućnostima u opštini.

Treći biznis forum biće održan u petak, 15. decembra, u 18.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 20m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 19m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 55m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 16m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 59m
    9