Трећина пацијената интензивне медицине није имала никакве симптоме короне

29.04.2020. 09:49
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Замолила бих грађане да се придржавају препоручених мјера. Епидемија још није завршена, истиче докторица Милка Јандрић, шеф Одјељења интензивне медицине за Ковид пацијенте у УКЦ РС.

– Имамо обољелих међу грађанима и здравственим радницима. О овом вирусу се још много тога не зна, али се зна пут преношења, због чега морамо радити на спречавању његовог даљег ширења – истиче докторица Јандрић која је представила и ситуацији на одјељењу интензивне његе током мјесец дана лијечења пацијената од КОВИД-19.

Анализирала је ситуацију од 21. марта, када су имали првог тешког пацијента, до 26 априла.

– У том периоду, имали смо укупно 30 пацијената. Анализом података, они су, обично, кући проводили око пет дана и имали су исте симптоме – јако висока температура, сув кашаљ, касније краткоћу даха, слабост малаксалост. Код неких се јавио губитак чула окуса или мириса, а код неких не. Требало је нешто више од четири дана док су дошли до интензивне јединице, што значи да су се у општим болницама и клиникама за инфективне болести у просјеку лијечили нешто више од четири дана. Процес лежања на интензивној јединици за пацијенте који су завршили лијечење је нешто више од седам дана – истиче докторка Јандрић.

Што се тиче коморбидитета ових пацијената, 50 одсто су кардиоваскуларни болесници, што значи да су имали неку од кардиоваскуларних болести, типа високог крвног притиска, уграђен стент, инфаркт срца, аритмија, бајпас.

– Око 13 одсто болесника су дијабетичати, а 10 одсто хематоонколошки болесници, који су најчешће имали леукемију или неки од солидних тумора.

Око 30 одсто болесника који су примљени у јединицу интензивног лијечења није имало никакве болести на пријему. При доласку су наводили да немају редовне терапије и да нису болесни – каже Јандрићева.

Укупно 26 пацијената је у УКЦ РС дошло из других болница – Добој, Приједор и један из Бијељине. Просјек старости пацијената је 63 године, од чега је најмлађи имао 46, а најстарији 78 година.

– Од 30 наших пацијената, закључно са 26. априлом, 17 је умрло или 57 одсто. Живих је 13 или 43 одсто. Просјек година умрлих је 65. Код ових 13 пацијената, двоје је отишло кући, они су излијечени и опорављени. Пет се опоравило до тог стадијума да су премјештени на лијечење у Клинику за инфективне болести, а шест њих је у јединици интензивног лијечења.  Око 76,6 одсто пацијената требало је механичку вентилацију, односно респиратор. Дакле, двије трећине је интубирано и стављено на респиратор. Код 11 одсто, односно 37 одсто, требало је неки од модова неинванзивне механичке вентилације, што је достава кисеоника под већим притиском, него што се обезбјеђује кисеоничком маском – истиче докторка Јандрић.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    18h 10m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    19h 59m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    14h 28m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    14h 15m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    17h 37m
    2