Трговци у ФБиХ неће да поштују одлуку о ограничењу марже

03.04.2021. 17:43
0
ИЗВОР: СРНА

Трговци, велетрговци и произвођачи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ неће спроводити одлуку федералне Владе о ограничењу маржи јер је сматрају неуставном, незаконитом и неспроводивом са несагледивим штетним посљедицама, саопштено је из Удружења послодаваца ФБиХ.

Из Удружења траже хитно повлачење ове одлуке и упозоравају на погубне посљедице до којих би њено спровођење довело, не само у области трговине, него и дистрибуције, али и производње, нарочито код домаћих произвођача хране.

На састанку којег организовало ово удружење, а којем су присуствовали представници трговаца, велетрговаца и произвођача једногласно је закључено да се одлука Владе ФБиХ неће спроводити и да ће бити покренути судски поступци с циљем њеног поништавања, али и против лица у федералној Влади, одговорних за њено доношење.

- Донесена одлука неће бити спроведена у знак поштовања према купцима јер би њено спровођење несумњиво довело до несташице знатног броја артикала у трговачким радњама, гашења знатног броја радних мјеста, затварања трговачких радњи, а имало би негативан утицај и на БДП те значајан пад прилива средстава по основу уплате ПДВ-а - наводи се у саопштењу.

Из Удружења образлажу да је донесена одлука неуставна и незаконита, јер нису испоштоване важеће законске одредбе.

У саопштењу се наводи да раст цијена на тржишту није резултат повећања трговачких маржи, већ искључиво раста цијена сировина глобално, условљено тренутним околностима, а што за резултат има повећање набавне вриједности производа.

- Цијена тоне пшенице прије пандемије износила је од 150 до 170 евра, док је данас цијена знатно већа, те износи од 220 до 240 евра по тони - истичу послодавци и захтијевају хитан састанак са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем и ресорним министром, како би се пронашло рјешење које ће бити уставно, законито и спроводиво.

Влада ФБиХ донијела је у чртвртак одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена за поједине основне животне намирнице и друге производе, утврђивањем максималне марже од шест одсто у велепродаји и осам одсто у малопродаји.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра облачно са кишом, увече први снијег на планинама Сутра облачно са кишом, увече први снијег на планинама
Под лупом инспектора цијене млијека, шећера, брашна, уља Под лупом инспектора цијене млијека, шећера, брашна, уља
Сутра сунчано и још топлије Сутра сунчано и још топлије
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  22h 0m
  7
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  23h 10m
  4
 • Писма читалаца: Родитељи пишу петицију, директорици странка чува леђа
  23h 49m
  10
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 5m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  21h 31m
  7