Trgovci u FBiH neće da poštuju odluku o ograničenju marže

03.04.2021. 17:43
0
IZVOR: SRNA

Trgovci, veletrgovci i proizvođači u Federaciji BiH /FBiH/ neće sprovoditi odluku federalne Vlade o ograničenju marži jer je smatraju neustavnom, nezakonitom i nesprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja traže hitno povlačenje ove odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi njeno sprovođenje dovelo, ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.

Na sastanku kojeg organizovalo ovo udruženje, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se odluka Vlade FBiH neće sprovoditi i da će biti pokrenuti sudski postupci s ciljem njenog poništavanja, ali i protiv lica u federalnoj Vladi, odgovornih za njeno donošenje.

- Donesena odluka neće biti sprovedena u znak poštovanja prema kupcima jer bi njeno sprovođenje nesumnjivo dovelo do nestašice znatnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja znatnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a - navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja obrazlažu da je donesena odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe.

U saopštenju se navodi da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži, već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda.

- Cijena tone pšenice prije pandemije iznosila je od 150 do 170 evra, dok je danas cijena znatno veća, te iznosi od 220 do 240 evra po toni - ističu poslodavci i zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i resornim ministrom, kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i sprovodivo.

Vlada FBiH donijela je u črtvrtak odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže od šest odsto u veleprodaji i osam odsto u maloprodaji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    7h 37m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    3h 3m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    3h 13m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    3h 18m
    0
  • Saslušana majka osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
    9h 57m
    0