Три члана Предсједништва БиХ возила се у 23 лимузине

07.08.2021. 22:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Издаци за 39 службених возила, колико их има у возном парку Предсједништва БиХ, у 2020. години износили су 317.960 КМ, а само за гуме је потрошено више од 100.000 КМ, утврдила је Канцеларија за ревизију институција БиХ.

У ревизорком извјештају за прошлу годину наводи се да је једно од 39 возила “посуђено” од Републике Српске за потребе члана Предсједништва из Републике Српске Милорада Додика.

 

– За потребе три члана Предсједништва БиХ кориштена су 23 возила, осталих девет било на располагању Секретаријату – наводе ревизори.

Према интерном правилнику, возила која се користе за потребе чланова Предсједништва БиХ, шефова њихових кабинета, те генералног секретара Предједништва, изузета су од вођења дневне евиденције кориштења.

У преводу, нико не зна куда се те лимузине возикају, за које и чије потребе, само се на почетку и на крају мјесеца упише километража.

 

У Предсједништву БиХ лани је било било 112 запослених, од чега је четворо радило у канцеларијама официра за везу са Хашким трибуналом.

Ипак, то није било довољно, па је лани на основу уговора о дјелу хонорарцима исплаћено 171.447 КМ.

Тако је тајанствени “Уред 3” исплатио “експерима из региона” укупно 39.000 КМ хонорара.

– Једна особа је ангажована по уговору о дјелу током цијеле године за мјесечну накнаду од 2.000 КМ, а за послове регионалног политичког аналитичара. Плаћање се вршило мјесечно у еурима путем иностране дознаке – наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори додају да је још једна особа ангажована за послове логистике, за мјесечни хонорар од 1.250 КМ, који је примала током цијеле године.

– Анализом трошкова насталих на основу уговора о дјелу, нисмо се могли увјерити да су ти трошкови оправдани – оцијенили су ревизори.

Ипак, када су у питању трошкови официра за везу са Хашким трибуналом, далеко највише новаца је потрошио кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ, јер једино они, супротино одлуци Предсједништва, још увијек имају официра за везу у Хагу.

Управо зато њихови трошкови износе 346.100 марака током 2020. године. То је чак дупло више него што су за те потребе потрошили заједно кабинети српског и хрватског члана Предсједништва, који, умјесто официра у Хагу, имају по једног савјетника за сарадњу са Трибуналом у Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 9m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 9m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 2m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 59m
    0