Три сата возили бицикле да би одали почаст јасеновачким жртвама

23.04.2021. 18:51
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Јучерашњу 76. годишњицу пробоја јасеновачких логораша, два дјечака Кристијан Радомировић (14) и Растко Адамовић (14) из Костајнице, одлучили су да обиљеже на несвакидашњи начин, тросатном вожњом бициклима до Доње Градине.

Из Костајнице их је у 9 часова испратио начелник општине Никола Јањетовић, а у Спомен подручју Доња Градина око 12 часова дочекао их је кустос Марко Јанковић који је само за њих одржао историјски час, пише Радио Костајница.

У пратњи кустоса, ходајући по црвеним стазама које симболишу крв, обишли су комплекс, погледали изложбени простор, били код “Тополе ужаса”, уписали се у књигу утисака и запалили свијеће у помен жртвама јасеновачког логора.

Наглашавајући да му је част и задовољство да угости дјечаке који су самоиницијативно дошли у Доњу Градину, Јанковић им је уручио поклон: књиге са посветом и брошуре које ће понијети у школу. Позвао их је и да дођу и сљедеће године у већем броју, изразивши наду да ће њихова идеја прерасти у традицију.

Кристијан и Растко се слажу и, пуни нових сазнања, већ кују планове за наредну годину, а оно што је за сада сигурно је да ће им техничка подршка, или како они кажу “мајстор за бициклове”, као и ове године, бити Дубравко Старчевић.

Почетна станица двојице пријатеља био је један од два споменика којима су обиљеже двије масовне гробнице у Костајници, у којима је 1941. године побијено и покопано око 2.500 српских жртава.

Бицикловима су прешли дионицу дугу четрдесетак километара, до Спомен подручја Доња Градина, како би обиљежили 76. годишњицу пробоја јасеновачких логораша, а кратко су се задржали и код цркве у Драксенићу, једног од симбола српског страдања, пише Радио Костајница.

Коментари 0
Повезане вијести
Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
"Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    10h 42m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    10h 49m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    7h 31m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    10h 58m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    8h 14m
    0