Тридесет година свештеничке службе владике Јоаникија

17.02.2021. 20:58
0
ИЗВОР: svetigora.com

Званично, на данашњи дан 17. фебруара навршило се тридесет година свештеничке службе епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникија.

Његово Преосвештенство епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије Мићовић је рођен 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао философију на Философском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 30. октобра 1990. године. Рукоположен је у чин јерођакона 7. фебруара 1991. године, а у чин јеромонаха 17. фебруара 1991. године, када је и постављен за вршиоца дужности настојатеља манастира Савина.

Првог дана септембра 1992. године постављен је за настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији. Септембра 1995. године унапријеђен је у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном засједању маја мјесеца 1999. године. Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од стране патријарха српског Господина Павла, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на мајском засједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Господина Јоаникија.

Свети Архијерејски Сабор на мајском засједању 2002. године изабрао га је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске основане Светим Савом 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког, епископ Јоаникије покренуо је у повјереној му епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освјештане. Са обновом светиња започео је и обнову монаштва по општежитељном или скитском уставу. Покренуо је епархијски лист „Свевиђе“ и издавачку дјелатност у епархији.

До сада је био члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве у два мандата, од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

Студије и чланке из области богословља, историје Српске православне цркве и књижевности објављује у црквеним часописима и грађанској периодици. Поводом двадесетогодишњице његове архијерејске службе (1999-2019) изишла је из штампе његова књига “Свјетлост свијетли у тами”.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 57m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 6m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 11m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    41m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 54m
    0