Триван: Улагање у студенте – рецепт за успјешну борбу са дефицитом радне снаге

22.11.2023. 18:11
0
ИЗВОР: katera.news

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван учествовала је на панелу „Програм економских реформи - како сачувати и развити људски потенцијал у условима раста економских миграција”, који је одржан у оквиру треће конференције „Изазови и будућност пословања” у организацији Уније послодаваца Републике Српске.

Учесници панела разговарали су о конкретним корацима ка ефикаснијем спровођењу реформи и како искористити глобалне прилике уз суочавање са локалним демографским и социјалним изазовима. Уз генералну директорку компније м:тел, у дискусији су учествовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић, те предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић.

Дискусија се дотакла и теме приближавања чланству у Европској унији као прилике за задржавање талената и улагања у раст и развој запослених. Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван, као највећи изазов цијелог тржишта и регије оцијенила је управо дефицит радне снаге.

- Ми смо као регион од вишка радне снаге врло брзо дошли до тога да немамо довољно радне снаге, али и да имамо брз одлив квалификованих радника. Наравно да је једно од решења повећање зарада, али не и једино. Потребно је усагласити образовни систем са привредом. Образовни систем мора да продукује кадрове за којим постоји потреба, а неке од профила да укине, а са друге стране да се ради оно што ради компанија м:тел, а то је да студенте у току школовања привуче својој компанији и едукује их за посао који ће убудуће радити, плаћати њихову праксу и стварати угодно окружење на које су навикли те им омогућити рад у домаћој компанији, а не да траже послодавца негде у иностранству -  истакла је у свом излагању директорка Триван.

Она је додала да послодавци не смију базирати свој профит на малим платама нити да предност треба да им буде јефтина него квалитетна радна снага.

Коментари 0
Повезане вијести
Триван: Успешност м:тел-а кључна је за раст целе привреде Триван: Успешност м:тел-а кључна је за раст целе привреде
Понуда какву сте дуго чекали – iPhone уређаји по сниженим цијенама у м:тел-у Понуда какву сте дуго чекали – iPhone уређаји по сниженим цијенама у м:тел-у
Врхунски Galaxy преклопни телефони са паметним сатом на поклон Врхунски Galaxy преклопни телефони са паметним сатом на поклон
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  13h 25m
  2
 • Земљотрес у БиХ
  5h 16m
  0
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  7h 7m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  10h 37m
  6
 • На кошаркашкој утакмици скупљено 3.420 КМ за помоћ породици Тодоровић са Пала
  13h 15m
  0