Триван: Улагање у студенте – рецепт за успјешну борбу са дефицитом радне снаге

22.11.2023. 18:11
0
ИЗВОР: katera.news

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван учествовала је на панелу „Програм економских реформи - како сачувати и развити људски потенцијал у условима раста економских миграција”, који је одржан у оквиру треће конференције „Изазови и будућност пословања” у организацији Уније послодаваца Републике Српске.

Учесници панела разговарали су о конкретним корацима ка ефикаснијем спровођењу реформи и како искористити глобалне прилике уз суочавање са локалним демографским и социјалним изазовима. Уз генералну директорку компније м:тел, у дискусији су учествовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић, те предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић.

Дискусија се дотакла и теме приближавања чланству у Европској унији као прилике за задржавање талената и улагања у раст и развој запослених. Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван, као највећи изазов цијелог тржишта и регије оцијенила је управо дефицит радне снаге.

- Ми смо као регион од вишка радне снаге врло брзо дошли до тога да немамо довољно радне снаге, али и да имамо брз одлив квалификованих радника. Наравно да је једно од решења повећање зарада, али не и једино. Потребно је усагласити образовни систем са привредом. Образовни систем мора да продукује кадрове за којим постоји потреба, а неке од профила да укине, а са друге стране да се ради оно што ради компанија м:тел, а то је да студенте у току школовања привуче својој компанији и едукује их за посао који ће убудуће радити, плаћати њихову праксу и стварати угодно окружење на које су навикли те им омогућити рад у домаћој компанији, а не да траже послодавца негде у иностранству -  истакла је у свом излагању директорка Триван.

Она је додала да послодавци не смију базирати свој профит на малим платама нити да предност треба да им буде јефтина него квалитетна радна снага.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
"Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел "Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    6h 39m
    3
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 1m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 2m
    1
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    1h 27m
    0