Тривић: Законским рјешењем дефинисати и заштитити ћирилицу

27.07.2020. 13:14
0
ИЗВОР: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је потребно имати једно законско рјешење, које ће дефинисати и заштитити ћирилицу, писмо којима се служе грађани Српске и Србије.

Тривићева је најавила да ће поводом тога представници ресорног министарства и Републичког педагошког завода Српске сутра у Београду разговарати са представницима министарства културе и информисања Србије на који начин би требало дефинисати законска рјешења у вези са овом проблематиком.

- Желимо да одређеним документом дефинишемо и да на неки начин заштитимо ћирилицу, којом се служи и Република Српска и Србија, а што никако неће нарушити конститутивност народа у Српској- рекла је она новинарима у Бањалуци.

Тривићева је напоменула да није ријеч о заштити или посебности једног језика, као таквог, те да се не ради нешто што је супротно уставности.

- Исто тако, имамо права да на бољи начин дефинишемо промоцију језика и писма и све оно што је идентитет српског народа - рекла је Тривићева, те додала да ће се то радити уз поштовање уставности Српске и БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 29m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 49m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    23h 13m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    2h 2m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 56m
    0