Трново: Почело обиљежавање Дана страдања Срба

30.07.2020. 09:52
0
ИЗВОР: СРНА

Служењем литургије у храму Светог Георгија у Трнову је почело обиљежавање Дана страдања српског становништва ове општине, у којој је током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата настрадало 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.

Након литургије, те парастоса код централног споменика у Трнову предвиђен је и одлазак до спомен обиљежја на Рогоју, гдје ће заједно са представницима Борачке организације Калиновик бити организовано полагање вијенаца и прислуживање свијећа.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова Горан Тимотија рекао је Срни да је током рата од 1992. до 1995. године у мјесту Трново и околним селима страдала 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

Према његовим ријечима, на подручју Трнова почињени су најмонструознији злочини над српским живљем, чак ни дјеца нису могла побјећи од крвничке руке.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    7h 12m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    7h 17m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    8h 9m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    20h 39m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    8h 23m
    0