Тројчиндан у Рогатици – Славље уз 134. годину цркве Свете Тројице

08.06.2020. 10:17
0
ИЗВОР: 058.ba

Црква Свете Тројице у Рогатици јуче је прославила крсну славу Силазак Светог Духа на апостоле Духове – Тројице.

То је још једно подсјећање на давну 1886. годину када је изграђен и освећен овај свети храм.

Главни покретач акције за његову изградњу био је локални вођа рогатичких и Срба из околине па и садашњих општина у борби за црквено-школску аутономију Мићо Којић и један од првих школованих Рогатичана свештеник Атанасије Косорић.

И ове године, послије 134 од првог оглађшавања црквеног звона рогатичком котлином, храм Свете Тројице је мјесто окупљања на богослужења свих православних нараштаја у Рогатици и околини.

Јучерашње славље почело је светом литургијом коју су служили мјесни свештеници Предраг Масал, Новица Ћебић и умировљени протојереј ставрофор Милорад Новаковић који ј на крају одржао надахнуту пригодну бесједу у којој је апеловао на слогу и јединство Срба и поштивање комшија по једној од највећих Божијих заповјести „љуби ближњега својега као самог себе“.

Након тога, обављено је свето причешће и ломљење славског колача чији су домаћини били Дојчило и Миленко-Миле Васиљевић и Мирослав Чаркић са породицама из Сељана код Рогатице.

Слика

Одржана је света литија око цркве, која би ове године, према најави старјешине Предрага Масала, требала да доживи унутрашње и вањско подмлађивање и позвао вјернике и остале људе добре воље да се својим прилозима придруже акцији да се то обави у што краћем времену, а уприличен је и славски ручак уз неизоставно пиће у виду домаће мученице ракије и неки од сокова.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 28m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 23m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 11m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 17m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 45m
    0