Trojčindan u Rogatici – Slavlje uz 134. godinu crkve Svete Trojice

08.06.2020. 10:17
0
IZVOR: 058.ba

Crkva Svete Trojice u Rogatici juče je proslavila krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole Duhove – Trojice.

To je još jedno podsjećanje na davnu 1886. godinu kada je izgrađen i osvećen ovaj sveti hram.

Glavni pokretač akcije za njegovu izgradnju bio je lokalni vođa rogatičkih i Srba iz okoline pa i sadašnjih opština u borbi za crkveno-školsku autonomiju Mićo Kojić i jedan od prvih školovanih Rogatičana sveštenik Atanasije Kosorić.

I ove godine, poslije 134 od prvog oglađšavanja crkvenog zvona rogatičkom kotlinom, hram Svete Trojice je mjesto okupljanja na bogosluženja svih pravoslavnih naraštaja u Rogatici i okolini.

Jučerašnje slavlje počelo je svetom liturgijom koju su služili mjesni sveštenici Predrag Masal, Novica Ćebić i umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković koji j na kraju održao nadahnutu prigodnu besjedu u kojoj je apelovao na slogu i jedinstvo Srba i poštivanje komšija po jednoj od najvećih Božijih zapovjesti „ljubi bližnjega svojega kao samog sebe“.

Nakon toga, obavljeno je sveto pričešće i lomljenje slavskog kolača čiji su domaćini bili Dojčilo i Milenko-Mile Vasiljević i Miroslav Čarkić sa porodicama iz Seljana kod Rogatice.

Slika

Održana je sveta litija oko crkve, koja bi ove godine, prema najavi starješine Predraga Masala, trebala da doživi unutrašnje i vanjsko podmlađivanje i pozvao vjernike i ostale ljude dobre volje da se svojim prilozima pridruže akciji da se to obavi u što kraćem vremenu, a upriličen je i slavski ručak uz neizostavno piće u vidu domaće mučenice rakije i neki od sokova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan žalosti u Rogatici Dan žalosti u Rogatici
U saobraćajnoj nesreći u Rogatici smrtno stradao sedamnaestogodišnjak U saobraćajnoj nesreći u Rogatici smrtno stradao sedamnaestogodišnjak
Prijavljene prijetnje po život licu iz Rogatice Prijavljene prijetnje po život licu iz Rogatice
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    4h 42m
    1
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    22h 12m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    6h 35m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    5h 55m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    4h 31m
    0