Тројица Бошњака ослобођени кривице за злочине над Србима

30.05.2023. 12:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ је првостепеном пресудом ослободио кривице Сенада Гаџу, Заима Лаличића и Суљу Хебиба за ратни злочин против српског цивилног становништва почињен на подручју Храснице код Сарајева.

Они су ослобођени и наканаде за судски поступак, а сви трошкови иду на терет БиХ.

Судско вијеће закључило је да није ван разумне сумње доказано да су тројица бивших припадника Четврте бригаде тзв. Армије БиХ, у својству стражара, учествовала у премлаћивању и убиствима српских цивила затворених на подручју Храснице.

Велики број од 21 тачке оптужнице, навела је предсједавајућа Судског вијећа Медиха Пашић, заснива се на прочитаним исказима свједока Мирка Вуковића, док за неке тачке није изведен ниједан доказ или је саслушан само један свједок.

- Искази овог свједока у битним и одлучујућим дијеловима нису потврђени ниједним другим свједоком или материјалним доказом тако да не могу бити поуздан основ којим би се могла утврдити кривична одговорност оптужених - рекла је Пашићева.

Она је појаснила да, у случају када се оптужба заснива само на једном свједоку, његов исказ мора бити такав да не оставља никакву сумњу.

Пашићева сматра да су искази Вуковића контрадикторни међу собом, као и у односу на друга свједочења, те навела још неке тачке које се заснивају само на једном прочитаном исказу.

Вијеће није нашло као доказане ни тачке оптужнице за које су саслушани свједоци због контрадикторности њихових исказа, а Пашићева је напоменула да је један од свједока изјавио да се равнао по исказима других свједока које је прочитао у књизи.

Она се осврнула и на мањкавости оптужнице у појединим тачкама, преноси Бирн.

- Тужилаштво није навело коју тачно радњу ставља на терет оптуженима као ни облик одговорности - навела је Пашићева.

Првостепеном пресудом Гаџо је ослобођен по 11 тачака оптужнице за учешће у премлаћивању затвореника у школи "Алекса Шантић", гаражама и подруму недовршене зграде, од којих је већина подлегла батинама.

Он је с Лаличићем ослобођен по пет тачака за смрт једног и наношење психичке и физичке боли шесторици заробљеника, док је Хебиб ослобођен по пет тачака оптужнице за учешће у премлаћивању четворице заробљеника.

Суђење Гаџи, Лаличићу и Хебибу почело је у марту прошле године.

На изречену пресуду дозвољена је жалба.

Коментари 0
Повезане вијести
Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса
Потврђена оптужница за злочине у Јошаници по свим тачкама Потврђена оптужница за злочине у Јошаници по свим тачкама
Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  12h 22m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  13h 55m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  15h 2m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  9h 59m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  10h 30m
  0