Trojica Bošnjaka oslobođeni krivice za zločine nad Srbima

30.05.2023. 12:19
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio krivice Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.

Oni su oslobođeni i nakanade za sudski postupak, a svi troškovi idu na teret BiH.

Sudsko vijeće zaključilo je da nije van razumne sumnje dokazano da su trojica bivših pripadnika Četvrte brigade tzv. Armije BiH, u svojstvu stražara, učestvovala u premlaćivanju i ubistvima srpskih civila zatvorenih na području Hrasnice.

Veliki broj od 21 tačke optužnice, navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić, zasniva se na pročitanim iskazima svjedoka Mirka Vukovića, dok za neke tačke nije izveden nijedan dokaz ili je saslušan samo jedan svjedok.

- Iskazi ovog svjedoka u bitnim i odlučujućim dijelovima nisu potvrđeni nijednim drugim svjedokom ili materijalnim dokazom tako da ne mogu biti pouzdan osnov kojim bi se mogla utvrditi krivična odgovornost optuženih - rekla je Pašićeva.

Ona je pojasnila da, u slučaju kada se optužba zasniva samo na jednom svjedoku, njegov iskaz mora biti takav da ne ostavlja nikakvu sumnju.

Pašićeva smatra da su iskazi Vukovića kontradiktorni među sobom, kao i u odnosu na druga svjedočenja, te navela još neke tačke koje se zasnivaju samo na jednom pročitanom iskazu.

Vijeće nije našlo kao dokazane ni tačke optužnice za koje su saslušani svjedoci zbog kontradiktornosti njihovih iskaza, a Pašićeva je napomenula da je jedan od svjedoka izjavio da se ravnao po iskazima drugih svjedoka koje je pročitao u knjizi.

Ona se osvrnula i na manjkavosti optužnice u pojedinim tačkama, prenosi Birn.

- Tužilaštvo nije navelo koju tačno radnju stavlja na teret optuženima kao ni oblik odgovornosti - navela je Pašićeva.

Prvostepenom presudom Gadžo je oslobođen po 11 tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju zatvorenika u školi "Aleksa Šantić", garažama i podrumu nedovršene zgrade, od kojih je većina podlegla batinama.

On je s Laličićem oslobođen po pet tačaka za smrt jednog i nanošenje psihičke i fizičke boli šestorici zarobljenika, dok je Hebib oslobođen po pet tačaka optužnice za učešće u premlaćivanju četvorice zarobljenika.

Suđenje Gadži, Laličiću i Hebibu počelo je u martu prošle godine.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ostaci poginulih pronađeni nakon rata, stradali na području ratnog dejstva Petog korpusa Ostaci poginulih pronađeni nakon rata, stradali na području ratnog dejstva Petog korpusa
Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama
Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 26m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 15m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  17h 57m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  15h 51m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  7h 47m
  0