Тројка из Америке тражи од Србије моралну капитулацију

20.04.2022. 19:46
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Процес унапређења билатералних односа Србије и САД је логичан и нужан, међутим, он не би требао да се одвија науштрб односа са другим земљама, поготово са Русијом и Кином.

У томе и јесте проблем са посјетом америчких сенатора Београду, јер Вашингтон ни не крије да му је идеја водиља да истисне утицај Русије и Кине са Балкана. Овако некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић коментарише поруке које су, током посјете Србији послали амерички сенатори Џин Шејхин, Крис Марфи и Том Тилис.

С обзиром да је америчко политичко понашање у посљедње вријеме милитантно, не само према Русији већ и према другим земљама које се не слажу са њима, унапређење билатералних односа Србије и САД је, према Јовановићевом мишљењу, нужно како би се са те стране отклониле опасности по Србију.

Америка се у Србији бори против историје и традиције

Према ономе што су јавно изрекли, и Шејхинова, Тили и Марфи заинтересовани су за унапређење односа ни са те стране њихова посјета има смисла.

Међутим, оно што сенатори не разумију је, сматра Јовановић, то да амерички циљ и идеја водиља њихове спољне политике, истискивање утицаја других великих сила са Балкана није лако изводљива. Јер не ради се о страним, већ традиционалним утицајима.

- За овај простор Русија је заинтересована неких 250 или 300 година. Американци су дошљаци. То вјероватно и Американци схватају јер немају друга средства, сем сатанизовања Русије као такозваног „малигног фактора“, да измјене чињеницу да овдје не постоји само интерес и право Запада да успоставља своју владавину, већ морају да се суоче традиционалним интересима - назначава Јовановић.

Саговорник "sputniknews.com" додаје да се не ради ни о чему новом – то је увијек у примисли кад год нека америчка делегација дође у посјету Србији са, наоко, иницијативом добре воље, а у ствари са иницијативом која има геополитички смисао и циљ.

Слика


Према Јовановићевом мишљењу, Србија је угрожена процесима који се одвијају у и око Украјине, иако се налази у позадини.

Посебно је угрожена притисцима са Запада да се сврста на његову страну, без обзира на чињеницу да Запад ни ријечју, ни дјелима не уважава кључне српске националне интересе – питање КиМ, као и питање Републике Српске и поштовања Дејтонског споразума.

- То су двије манифестативно негативне појаве у америчкој политици према Србима које су константне и ова посјета не најављује могућност промјена. И ова посјета не најављује могућност промјена. Напротив, сматра се да је то свршено стање и да од тога треба поћи да би се побољшали билатерални односи, што није много обећавајуће за српску страну - објашњава Јовановић.

Он, како каже, не очекује да ће посјета америчких сенатора битно утицати на промјену базичних српских ставова, који се детерминисани историјом, али и чињеницом да су Србији са Запада углавном долазили оружани сукоби и негативне политике, какве од Истока никада нисмо доживјели.

Напротив, са Истока су нам чешће долазиле капиталне услуге.

Посјета само да се Србија присили да уведе санкције

За некадашњег дипломату и предсједника Српског дипломатског клуба Милисава Паића, сам састав делегације у којој су била два члана сенатског Комитета за спољне послове и један члан Комитета за војна питања говори о томе шта је био садржај посјете и који је био њихов циљ.

А циљ је, каже Паић, убиједити Србију да се придружи западним санкцијама против Русије. Све остале поруке, као што су намјера за унапређивањем односа или битно унапређење економске сарадње, саговорник "sputniknews.com" назива дипломатским конвенционалностима.

- Они очекују да Србија на такозваном „европском путу“ буде слијепи слуга америчких интереса и да поквари односе са земљом која нам пружа подршку на све могуће начине када се ради о питању спровођења резолуције 1244, као и очувања изворног слова Дејтонског споразума - наводи Паић.

Према његовим ријечима, српско придруживање антируским санкцијама не би било само непристојно, већ и неморално.

Била би то морална капитулација Србије пред онима који су јој у посљедњих тридесет година нанијели јако много зла и настављају то да чине покушавајући да наруше међународни положај Србије и њен неутрални статус.

Сенатори су након састанка са српским предсједником Александром Вучићем, позвали Србију да се придружи антируским санкцијама Запада, упозорили на, како су рекли, опасност од српске куповине оружја из Кине и нагласили да су темељи за српско признање косовске независности постављени, само се од страна очекује када ће то бити имплементирано.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Гробље кућних љубимаца у Београду функционише по строгим правилима - шта треба знати Гробље кућних љубимаца у Београду функционише по строгим правилима - шта треба знати
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 43m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 34m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 21m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 47m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 29m
    0