Туристи из БиХ који су примили кинеску вакцину могу ући у Хрватску

07.06.2021. 20:29
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Иако је Министарство унутрашњих послова Хрватске објавило услове за држављане трећих земаља којима припада и БиХ које морају испуњавати како би ушли у ову државу, питање преласка граница изазвало је одређене недоумице код грађана из БиХ.

На страници Министарства унутрашњих послова Хрватске наведено је како држављани Босне и Херцеговине за улазак у ову државу морају посједовати једну од три потврде која им омогућава улазак у ову државу. Наведене опције за улазак у земљу на снази су до 15. јуна када ће МУП Хрватске и Кризни штаб разматрати евентуалне промјене.

Држављани Босне и Херцеговине за улазак у Хрватску морају предочити негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста – БАТ, при чему БАТ тест мора бити са Заједничке листе брзих антигенских тестова које међусобно признају државе чланице Еуропске Уније, пише Јутарњи лист.

Друга могућност за улазак у сусједну земљу огледа се у самој вакцинацији, а управо је ова одлука изазвала одређене недоумице код држављана Босне и Херцеговине.

На страници МУП Републике Хрватске назначено је како држављани БиХ границу могу прећи и ако посједују потврду дас у примили обје двије дозе вакцине које се користе у ЕУ, ако је прошло 14 дана од пријема друге дозе или прве дозе у случају вакцинације вакцином која се прима у једној дози (Јанссен/Јохнсон&Јохнсон).

– Улазак је могућ и уз потврду о пријему прве дозе вакцине Фајзер, Модерна или Гамалеја (Спутник Ве), с којом је могуће ући у Републику Хрватску у периоду од 22. до највише 42. дана од пријема ове вакцине, односно од 22. до највише 84. дана од пријема прве дозе вакцине АстраЗенека – саопштено је.

Међутим, одређени број грађана Босне и Херцеговине вакцинисан је и кинеским вакцинама Синофарм односно Синовак. Ове вакцине још увијек нису одобрене за кориштење у цијелој Европској унији.

С обзиром на то да оне нису назначене на страници МУП Хрватске дошло је до конфузије у јавности па је Клиx контактирао Граничну полицију Републике Хрватске која је појаснила праксу везану за прелазак границе грађана који су вакцинисани кинеским вакцинама.

– Грађани који су вакцинисани кинеским вакцинама Синовак или Синопхарм могу прећи границу уколико су примили обје дозе вакцина и ако је након ревакцинације прошло 14 дана – појашњено је из Граничне полиције Хрватске.

Иако кинеске вакцине нису назначене на страници МУП-а Републике Хрватске као вакцине уз које је могуће ући у Хрватску, министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић је на пресс конференцији 31. марта нагласио како ће грађани вакцинисани руским и кинеским вакцинама бити третирани као и грађани који су вакцинисани вакцинама које је одобрила Европска агенција за лијекове (ЕМА).

– За нас је сад битно да је вакцина, и руска и кинеска, особе које су се вакцинисале и тим вакцинама биће третиране на исти начин као и оне особе које су добиле неку другу вакцину, рекао је Божиновић – преноси Јутарњи лист.

Трећа опција за улазак – потврда да сте преболовали вирус корона

Поред антигенских и “PCR” тестова, те потврде о вакцинацији, за грађане Босне и Херцеговине, као што је појашњено и раније, постоји и трећа могућност за улазак у Хрватску.

Држављани БиХ у Хрватску могу ући и с потврдом о томе да су преболовали заразу.

– Грађани морају предочити потврду о да су преболовали Ковид-19 и пијему једне дозе вакцине унутар шест мјесеци од почетка болести, с тим да вакцинација мора бити проведена прије мање од 180 дана од доласка на гранични прелаз. Прелазак је могућ и уз предочење позитивног “PCR“ или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се власник опоравио од инфекције вирусом SARS-CoV-2, при чему је тај тест направљен уназад 180 дана, а старији од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз или да предочи љекарску потврде да је преболовао вирус – наводи се.

На крају, на страници МУП- Републике Хрватске стоји како грађани имају могућност обавити тестирање и при доласку у земљу.

– Грађани могу обавити “PCR” тестирање или брзо антигенско тестирање – БАТ на SARS-CoV-2 одмах по доласку у Републику Хрватску (о властитом трошку), уз обавезу самоизолације до приспијећа негативног налаза. У случају немогућности тестирања одређује се мјера самоизолације у трајању од десет дана – стоји у појашњењу Министарства унутрашњих послова Хрватске.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    19h 56m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    2h 51m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    6h 56m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 0m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 7m
    0