Туризам као најперспективнија грана може бити одржив

30.06.2022. 12:16
1
ИЗВОР: srna.rs

Туризам је за град Источно Сарајево међу приоритеним гранама развоја, а Јахорина је као дестинација пожељна за туристе из региона и свијета, што треба чувати, развијати и оплементи по највећим свјетским стандардима, изјавио је данас предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Ћорић је рекао новинарима на Палама да је туризам као грана привређивања најперспективнија грана која ће сигурно имати магични развој.

- У тој причи учествује много фактора од хотелијера, Олимпијског центра `Јахорина`, пореске управе, инспектората, и ту треба да се нађе функционална формула да сви буду задовољни, да све добро функционише за добробит прије свега гостију који ће радо доћи - рекао је Ћорић прије округлог стола о стању туризма на подручју града са посебним освртом на Јахорину.

Ћорић је навео да је циљ Привредне коморе да све институције обједини, да се види шта се може урадити на овим просторима и управо је тема данашњег округлог стола да се отворе сва та питања будући да је урађена Стратегија развоја туризма Републике Српске.

Предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић нада се да ће панелисти похвалити све оно што је добро у туризму, а искритиковати оно што није и понудити приједлоге како да побољшају ситуацију.

Танић је навео да се Привредна комора Српске и подручна комора Источног Сарајева труде да предложе одређене мјере, а да је на онима који доносе одлуке да те мјере усвоје и примјене.

- Свједоци смо планова да на неки начин Јахорина `силази` у Пале, па је циљ да видимо колико смо се спремили за повећан број гостију и можемо ли заштитити домаће становништво да се не би догодила ситуација да локално становништво не испашта због повећања цијене одређених услуга које ће се дефинитивно појавити са повећањем броја гостију - истакао је Танић.

Он се нада да ће на данашњем округлом столу бити донијети добри закључци о којима ће јавност бити упозната.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић рекао је да је циљ округлог стола да пошаљу јасну поруку да одрживи туризам постоји и да тек треба да да своје резултате.

- Допринос градске Туристичке организације је да укажемо наше виђење комлетне ситуације и како желимо и хоћемо да унаприједимо туристичку понуду, то јесте да се првенствено смањи сива зона у наплати борачке таксе коју би ми касније намјенски трошили како закон налаже у промоцији постојећих и презентацији нових туристичких производа - истакао је Иконић.

Он је додао да има недостатака када је ријеч о туризму на подручју града са посебном освртом на Јахорину, али да сви морају бити поносни на чињеницу да је Јахорина међу четири туристичка мјеста у Републици Српској.

Организатори округлог стола су Привредна комора Републике Српске
и Подручна привредна комора Источно Сарајево, у сарадњи са Економским факултетом Пале.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Dodo 01.07.2022. 09:43
  Ja lično mogu navesti mnogo primjera stranaca koji su dolazili u BiH, bili po Sarajevu, Palama, Jahorini i bili jako razočarani prljavštinom, uslužnosti ljudi i njihovim neznanjem stranih jezika, zadimljenim kafanama i restoranima i uništavanjem prirodnih bogatstava... Da ne spominjem što me stranci pitaju, da li je sigurno trenutno putovati po BiH, jer čitajući izjave ovih volusina na vlasti, misle da samo što rat opet nije izbio. Očigledno je da naše "vođe" nemaju pojma šta znači napraviti neku lokaciju poželjnom stranim turistima. A održivost je riječ koja ne postoji u vokabularu ovdje kod nas...
Повезане вијести
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Најчитаније
 • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
  56m
  0
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  13h 33m
  1
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  23h 7m
  1
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  17h 21m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  22h 25m
  1