Туризам као најперспективнија грана може бити одржив

30.06.2022. 12:16
1
ИЗВОР: srna.rs

Туризам је за град Источно Сарајево међу приоритеним гранама развоја, а Јахорина је као дестинација пожељна за туристе из региона и свијета, што треба чувати, развијати и оплементи по највећим свјетским стандардима, изјавио је данас предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Ћорић је рекао новинарима на Палама да је туризам као грана привређивања најперспективнија грана која ће сигурно имати магични развој.

- У тој причи учествује много фактора од хотелијера, Олимпијског центра `Јахорина`, пореске управе, инспектората, и ту треба да се нађе функционална формула да сви буду задовољни, да све добро функционише за добробит прије свега гостију који ће радо доћи - рекао је Ћорић прије округлог стола о стању туризма на подручју града са посебним освртом на Јахорину.

Ћорић је навео да је циљ Привредне коморе да све институције обједини, да се види шта се може урадити на овим просторима и управо је тема данашњег округлог стола да се отворе сва та питања будући да је урађена Стратегија развоја туризма Републике Српске.

Предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић нада се да ће панелисти похвалити све оно што је добро у туризму, а искритиковати оно што није и понудити приједлоге како да побољшају ситуацију.

Танић је навео да се Привредна комора Српске и подручна комора Источног Сарајева труде да предложе одређене мјере, а да је на онима који доносе одлуке да те мјере усвоје и примјене.

- Свједоци смо планова да на неки начин Јахорина `силази` у Пале, па је циљ да видимо колико смо се спремили за повећан број гостију и можемо ли заштитити домаће становништво да се не би догодила ситуација да локално становништво не испашта због повећања цијене одређених услуга које ће се дефинитивно појавити са повећањем броја гостију - истакао је Танић.

Он се нада да ће на данашњем округлом столу бити донијети добри закључци о којима ће јавност бити упозната.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић рекао је да је циљ округлог стола да пошаљу јасну поруку да одрживи туризам постоји и да тек треба да да своје резултате.

- Допринос градске Туристичке организације је да укажемо наше виђење комлетне ситуације и како желимо и хоћемо да унаприједимо туристичку понуду, то јесте да се првенствено смањи сива зона у наплати борачке таксе коју би ми касније намјенски трошили како закон налаже у промоцији постојећих и презентацији нових туристичких производа - истакао је Иконић.

Он је додао да има недостатака када је ријеч о туризму на подручју града са посебном освртом на Јахорину, али да сви морају бити поносни на чињеницу да је Јахорина међу четири туристичка мјеста у Републици Српској.

Организатори округлог стола су Привредна комора Републике Српске
и Подручна привредна комора Источно Сарајево, у сарадњи са Економским факултетом Пале.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Dodo 01.07.2022. 09:43
  Ja lično mogu navesti mnogo primjera stranaca koji su dolazili u BiH, bili po Sarajevu, Palama, Jahorini i bili jako razočarani prljavštinom, uslužnosti ljudi i njihovim neznanjem stranih jezika, zadimljenim kafanama i restoranima i uništavanjem prirodnih bogatstava... Da ne spominjem što me stranci pitaju, da li je sigurno trenutno putovati po BiH, jer čitajući izjave ovih volusina na vlasti, misle da samo što rat opet nije izbio. Očigledno je da naše "vođe" nemaju pojma šta znači napraviti neku lokaciju poželjnom stranim turistima. A održivost je riječ koja ne postoji u vokabularu ovdje kod nas...
Повезане вијести
Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешна у Војковићима Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешна у Војковићима
Отворена изложба "Руско-српски односи у доба Петра Великога" у Палама Отворена изложба "Руско-српски односи у доба Петра Великога" у Палама
Промовисани дипломци Медицинског факултета у Фочи Промовисани дипломци Медицинског факултета у Фочи
Најчитаније
 • Породица - Црква у малом, а дијете највеће богатство и благослов
  21h 12m
  1
 • Изабрани вршиоци дужности чланова Предсједништва СДС-а
  20h 9m
  11
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  5h 51m
  2
 • Покренут поступак против Србије због истицања заставе у свлачионици
  19h 53m
  0
 • Тениски клуб „Војковићи“ освојио седам медаља у „Зетри“
  20h 23m
  0