Тушевљак: Само овдје џелати дижу споменик жртвама

27.10.2021. 10:07
2
ИЗВОР: Срна

Први пут у свјетској историји џелати дижу споменик онима које су убили, што је срамно и недопустиво поготово јер се на тај начин покушава прикрити злочин над сарајевским Србима, изјавио је дугогодишњи инспектор МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.

Тушевљакова изјава услиједила је поводом данашње сједнице Градског вијећа Сарајева на којој би требало да буде размотрен приједлог градоначелника Бењамине Карић о изградњи спомен-обиљежја на Казанима посвећеног убијеним сарајевским цивилима, углавном српске националности у период од 1992. до 1993. године.

- То је страшно, изргују се српским жртвама - рекао је Тушевљак за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, то је покушај прикривања злочина на Казанима, али и свих других у Сарајеву како би се у очима свјетске јавности приказали у позитивним свјетлу, али и прикрили злочиначку ратну политику.

- Када је крајем 1993. и почетком 1994. године извршена прва ексхумација са локалитета Казани евидентирано је више од 100 посмртних остатака, а међу њима је био и одређен број припадника тзв. армије БиХ, који су били Срби. И њих су убијали и бацали тамо - испричао је Тушевљак.

Он је додао да су поједине породице идентификовале своје најмилије али оне ни до данас нису успјеле доћи до костију како би их могли сахранити, нестали су.

- Тачан број убијених Срба на Казанима вјероватно никада неће бити утврђен, а поготово јер су они послије ту јаму затрапли тонама смећа и бетоном. То је политика која је вођена и у Хрватској, у којој су јаме у које су бацане српске жртве - навео је Тушевљак.

Он је додао да се трага за више од 300 људи, да је МУП Републике Српске покушао да задокументује све ратне злочине и тај материјал је са кривичним пријавама послат у Тужилаштво БиХ, али и Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву.

Тушевљак је истакао да ти предмети не могу застарјети, те да сав прикупљени материјал на најбољи начин илуструје сву голготу и страдање српских цивила у Сарајеву, а међу њима је било жена и дјеце.

За тај злочин, како је навео, осуђени су појединци, али је један број помилован од Алије Изетбеговића 1995. и 1996. године, многи од тих злочинаца су чак одликовани и данас се налазе на одређеним значајним функцијама.

- Како данас ствари стоје, не вјерујем да ће након 30 година неко од њих одговарати за своја злодјела и да ће правда у случају `Казани` бити задовољена - закључио је Тушевљак.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Секула 28.10.2021. 01:21
    Kad su Turci prešli na islam, uzimajući ga od Arapa, ostali su Turci; kad su Šiptari prešli na islam, ostali su Šiptari; kad su Iranci prešli na islam, ostali su Iranci; kad su Kurdi islamizovani, ostali su Kurdi, kao i Čečeni i mnogi drugi narodi. Među Arapima ima mnogo pravoslavnih i katolika, ali su Arapi, kao što su to i Arapi muslimani.Samo Srbi, kad pređoše na islam, ne želeše više da se zovu Srbima! Oni koji danas pokušavaju da današnju BiH povežu sa srednjevekovnom Bosnom, a to su Bošnjaci, u to vreme nisu postojavali već su nakon turskih osvajanja nastali kao posebna etnička grupa islamiziranjem SRPSKOG stanovništva.Turci su ismejavali muslimane nazivajuci ih Bošnjacima, što u doslovnom prevodu znači preznoglav, tvrdoglav.Bošnjaci (islamizovani Srbi) najsretnijim periodom svoje istorije smatraju okupatorsku Osmansku imperiju. Istu onu imperiju koja je napuštanjem Bosne i Hercegovine ostavila 97% nepismenog stanovništva.
  • Generic placeholder image
    Sak 27.10.2021. 20:33
    Ne seri, Tusevljak. Sta ste zla nanijeli Sarajevu, nezabiljezeno jos od Hitlera i to cijeli svijet zna!
Повезане вијести
Тушевљак: Више од 300 Српкиња силовано и 120 дјеце убијено Тушевљак: Више од 300 Српкиња силовано и 120 дјеце убијено
Тушевљак: Сачињено 3.300 досијеа убијених Срба у Сарајеву Тушевљак: Сачињено 3.300 досијеа убијених Срба у Сарајеву
Тушевљак: Предмети злочина затрпани у ладицама Тушевљак: Предмети злочина затрпани у ладицама
Најчитаније
  • Црква Успења Пресвете Богородице на Палама (ФОТО)
    19h 50m
    0
  • Раденко Ивановић стекао звање доктора медицинских наука
    15h 27m
    9
  • Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке
    11h 29m
    1
  • Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада
    8h 4m
    1
  • Милена Дравић - вољена филмска и позоришна дива
    19h 50m
    0