Тужилац тражи још три мјесеца притвора за Елеза

01.06.2021. 18:16
0
ИЗВОР: глас српске

Тужилац Дубравко Чампара затражио је данас да за три мјесеца буде продужен притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организовани криминал, убиства Синише Милошевића и Милоша Остојића, те покушаје ликвидација и изнуде, а као кључни аргумент навео одузимање држављанства Србије од осумњиченог, као и могућности бјекства, утицаја на свједоке и новог кривичног дјела.

Чампара је на рочишту пред Судом БиХ нагласио да ће, уколико се нађе на слободи, Елез напустити БиХ, да му је „данас то већи интерес него икад“ и да су створени услови да му се у БиХ суди у предмету „Лутка“ за кривична дјела за која је запријећен дуготрајни затвор.

Као разлог за продужетак притвора, Чампара је навео и ометање кривичног поступка и угрожавање свједока, те истакао да Тужилаштво наставља истрагу, а када добију документе из Србије да је Елезу одузето држављанство одмах ће покренути судски поступак у предмету „Лутка“.

Чампара је у образложењу навео да су сви свједоци у страху и да траже заштиту.

-Један свједок је након што га је Елез позвао, завршио у болници јер је од страха добио прединфарктно стање. Велики број доказа и исказа потврђује сумњу да је Елез шеф међународне криминалне групе - тврди Чампара.

Чампара је рекао да је једа од свједока чак донио и снимак изнајмљивања стана за потребе скривања потенцијалних убица у Бијељини.

-Знамо и како је украдено возило којим је извршено убиство и тај који је украо ауто је у притвору и у поступку је добивања имунитета - рекао је Чампара.

Он је додао да је од 2018. до 2020. године Елез био под посебним истражним радњама, да су им ти прислушкивани разговори достављени и да их анализирају.

-Његово држављанство је одузето али још нисмо добили званичну одлуку која ће доћи дипломатским каналима -рекао је Чампара.

Чампара је истакао да су створене законске претпоставке да се Елезу суди у предмету „Лутка“.

Он каже да је према исказу једног свједока пет дана прије извршења убиства 2018. Елез илегално ушао у БиХ.

-Ако му се не продужи притвор побјећи ће, не у Србију, већ у Црну Гору - рекао је Чампара.

Начин дјеловања Елезове групе, према Чампариним тврдњама, исти је од 2008. године до данас.

-Пређе се илегално граница, изнајми се стан такозвани штек, изврши се убиство и опет се илегално пређе граница - навео је Чампара.

Елезов адвокат Сенад Крехо навео је да је београдски адвокат данас упутио тужбу против Србије због одузимања држављанства његовом брањенику.

-У рјешењу Србије од 29. априла стоји да је опасност по безбједност Србије и тужбом се тражи поништење овог правног акта - рекао је Крехо и навео да ће услиједити управни спор, те да се по Уставу Србије и закону, Елезу који 21 годину живи у Србији, не може без његовог захтјева одузети држављанство.

Крехо је навео да је тужилац Владимиру Стевановићу презентовао снимак са убиства Синише Милошевића, а он је рекао да је могући извршилац, односно пуцач Владимир Ковачевић.

-Нема ни трунке сумње да је Елез организовао убиство и не може се на бази бајки то тврдити - рекао је Крехо и додао да ниједан од свједока није навео да му је Елез директно тражио новац, нити да га је звао.

Крехо је рекао да је исти свједок касније као извршиоца идентификовао Нинослава Милошевића који је био на страним ратиштима и оптуженик за тероризам у Србији.

-То је професионални свједок и његови искази се не могу узети као поуздани - рекао је Крехо.

Он је додао да није тачна прича да је Елез дао налог да се убију Милош Божовић и Златан Ћук у Бијељини.

Крехо је као свједоке који се помињу навео још неколико особа из подземља, попут Адмира Хоџића и Адмира Календера.

Крехо је навео да је од једног припадника МУП-а Кантона Сарајево одузет телефон у којем су биле фотографије исказа свједока у овом предмету, а што је искориштено да се на њих врши притисак. „Зашто тај полицајац није ухапшен?“, упитао је Крехо.

Он је затражио да се Елезу одреде мјере забране и тврдио да нема потребе да буде у притвору, док је оцијенио да су ван памети наводи да из притвора врши утицај.

-Тврдње да постоји могућност да из затвора планира убиство Ђорђа Ждрала не знам на основу којих доказа се то може рећи када је ријеч о затвору који је најбезбједнији - рекао је Крехо.

Елез је у обраћању на рочишту рекао да је све јасно и да је у питању „Лутка“ од првог дана.

-Мени је незаконито узето држављанство Србије. Дајем гаранције да се против мене води истрага од рођења па до данас, а зна се ко је побио те људе. Једном ће они доћи овђе у судницу, па ће морати објаснити све. Слушала је мене ОБА, БИА и Бањалука. Драго ми је да тужилац има те снимке и све ће се видјети у снимцима, колико сам се примирио. Мени је свеједно одредили притвор или не, радите шта хоћете, ја на леђима имам „Лутку“ - рекао је Елез.

Предсједавајућа судског Вијећа Далида Бурзић рекла је да ће Суд у законском року донијети одлуку.

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 41m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 39m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 5m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 20m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    43m
    0