Тужилаштво БиХ мимо прописане процедуре послало документацију у Хрватску

13.08.2021. 09:08
0
ИЗВОР: СРНА

Тужилаштво БиХ приликом слања замолнице Државном тужилаштву Хрватске, којом тражи да преузме кривично гоњење високих официра Хрватске војске осумњичених за ратне злочине над српским цивилима и војницима 1995. године на подручју Козарске Дубице и у злочиначкој акцији "Бљесак", позвало се на Споразум о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима из 1996. године који се не односи на Републику Српску.

Главни тужилац БиХ Гордана Тадић замолницу је упутила и мимо прописане процедуре, јер о томе није обавијестила Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске на основу чијих су извјештаја формирани предмети и отворена истрага о тим злочиним, пише данас "Глас Српске".

У споразуму се наводи да су "странке уговорнице сагласне да се споразум привремено односи само на територију Федерације БиХ, док ће се посебним споразумом уредити питање и његове примјене на српски ентитет у БиХ", рекао је саговорник овог листа.

Он је подсјетио да је 3. јуна 2013. године потписан Протокол између Државног тужилаштва Хрватске и Тужилаштва БиХ о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, али истиче да се Тужилаштво БиХ у спорној замолници не позива на тај протокол, већ на правно практично неважећи споразум.

- С обзиром на то да свједоци дају изјаву да су сагласни да се њихова свједочења користе за вођење предметног кривичног поступка, то практично значи да ће Хрватској бити уступљене све прикупљене изјаве и докази о злочинима у акцији `Бљесак`. Плашим се да је тиме практично стављена тачка на могућност да ће високи хрватски официри одговарати за почињене злочине - истакао је овај извор.

  • Тужилаштво БиХ тражи покретање поступка против хрватских ратних команданата
    07.08.2021. 21:06

    Министарство правосуђа и управе Хрватске потврдило је данас да је примило захтјев Тужилаштва БиХ у вези са поступцима против хрватских ратних команданата.Државни секретар министарства Јосип Сал...

БиХ
Тужилаштво БиХ тражи покретање поступка против хрватских ратних команд...

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да све указује на то да се Тужилаштво БиХ ријешило тог предмета, односно да га је уступило званичном Загребу.

- Иако није потпуно јасно да ли се замолницом од Хрватске тражи да достави одређене материјалне и персоналне доказе против осумњичених или да процесуира осумњичене, све су прилике да је ријеч о овоме другом. Уколико је тако, то практично значи да жртве неће дочекати правду, јер је све у рукама хрватског правосуђа, а из изјава које се могу чути из Загреба више је него јасно да нико од хрватских официра неће бити санкционисан -  нагласио је Штрбац.

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крсто Жарковић сматра да је овим практично стављена тачка на могућност да одговорни за протјеривање и злочине над Србима у западној Славонији одговарају.

- Хрватска ће поступити по замолници, преузети предмет, а потом донијети пресуду да нема доказа да су почињени злочини и никога од хрватских генерала неће стићи заслужена казна - истакао је Жарковић.

Портпарол МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић подсјетила је да је тадашњи Центар јавне безбједности Бањалука у новембру 2006. године поднио извјештај против високих официра Хрватске војске због сумње да су починили ратне злочине на територији Српске, конкретно на простору Козарске Дубице.

- Тим извјештајем обухваћени су високи официри Хрватске војске Павао Миљавац, Младен Маркач, Маријан Марековић, Давор Домазет Лошо, Лука ДЖанко, те тројица данас покојних генерала Петар Стипетић, Имре Аготић и Иван Басарац. Касније је због злочина у акцији `Бљесак` поднесен извјештај против Рената Ромића, Жељка Верказа, Рудолфа Локнера и Владе Гаврића - рекла је Миљановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 1m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 6m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 58m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 12m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 34m
    0