Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)

15.01.2022. 20:42
0
ИЗВОР: РТРС
Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о неспровођењу истраге против пет особа за наводни злочин на Тузланској капији почињен у мају 1995. године.

Док су представници невладиних организација из ФБиХ, који су и поднијели пријаву, разочарани оваквим дјеловањем, адвокат генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића истиче да је ријеч о очекиваној одлуци.

У супротном морале би да се доказују све околности након чега би требало да буде утврђено да је Тузланска капија чин тероризма а не гранате, како се у пресуди наводи, испаљене са српских положаја.

Да је отворена истрага у Тужилаштву БиХ против пет припадника Војске Републике Српске, поново би се морале утврђивати чињенице које су довеле до злочина на Тузланској капији и било би утврђено да су одговорни појединци и групе у ФБиХ, тврди Милорад Ивошевић, адвокат Новака Ђукића, команданта тактичке групе Озрен који је пред Судом БиХ осуђен на 20 година затвора.

Наводи да је пресуда базирана на, како истиче, лажном свједочењу Берка Зечевића, иако су међународни балистичари утврдили да је ријеч о експлозији минско- експлозивних средстава, а не гранати испаљеној са српских положаја.

- Жели се представом о одговорности једног човјека у цијелости негирати догађаји на Тузланксој капији. Према том Суду БиХ и Тужилаштву, било је веома важно да се прекине споровођење истраге јер би у супротном довело до многих спознаја о којима ми стално тврдимо - наглашава Ивошевић.

Правосудне институције БиХ нису узеле у разматрање ни истраживања и извјештаје међународних стручњака. На полигону у Никинцима утврдили су да на Тузланску капију није долетио, нити експлодирао артиљеријски пројектил ни са запада ни с истока, већ да је ријеч о једној или више експлозивних направа постављених на Тузланској капији.

- Ми имамо човјека који је осуђен за тај наводни злочин за који није одговоран ни Војска Републике Српске ни генерал Ђукић. Имамо двоструке аршине од стране правосуђа на нивоу БиХ који ни на који начин не могу да успоставе и допринесу једнакости грађана пред законом, правди и правичности ,као нечему што треба да буде приоритет свих грађана у БиХ - истиче Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

О двоструким аршинима бх. правосуђа довољно говоре и резултати истраге о злочину почињеном над припадницима ЈНА - ријеч је о случају познатијем као "Тузланска колона".

Правди се нада Славко Новаковић, који је нападнут у конвоју ЈНА приликом повлачења у Тузли, али сумња да ће она икада доћи.

- Није убијен један човјек. У Тузли је убијено много људи и није тачно да је убијено 50 и нешто људи, него тврдим да је убијено близу 200. Мислим да је то био покољ српског народа, добро организован на једном мјесту и сматрам да се Тужилаштво заиста треба посебно посветити овом предмету како би он угледао свјетлост дана и одговорни процесуирали - каже Новаковић.

Правда за Србе није достижна, а у то су се увјериле на стотине припадника Војске Републике Српске, али и породице жртава протеклог рата. Ипак, од истине не треба одустати, поручују представници Борачке организације.

Случај "Тузланска капија", када би се привео крају и када би правда угледала свјетлост дана, како наводе наши саговорници, највише би разоткрила карактер рата и манипулације жртвом у протеклом рату, јер би се видјело да поједини нису презали ни од злочина над сопстевеним народом.

- Саосјећамо са породицама погинулих и повријеђених младих људи, али сматрамо да је највећи добитак за све и највећа дужност свих нас да породицама, пријатељима и цјелокупној заједници одговоримо ко је крив за дешавања на Тузланској капији - каже Ивошевић.

Видео: РТРС

РТРС подсјећа да је, приликом експлозије у центру Тузле погинуло 70 особа, а рањено више од стотину.

На полигону у Никинцима у Србији међународни балистички стручњаци утврдили су да није ријеч о испаљеној гранати са српских положаја како се наводило у оптужници, већ о постаљеном експлозиву како би се за злочин могла оптужити управо српска страна.

Упркос овој чињеници, докази никада нису разматрани у бх. институцијама, већ само као релевантно признато свједочење Берка Зечевића, вјештака који је потпис ставио и на извјештај о експлозији на пијаци Маркале, чија релевантност је такође доведена у питање.

Коментари 0
Повезане вијести
Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
Детаљи оптужнице за „Добровољачку“ Детаљи оптужнице за „Добровољачку“
У недјељу 30 година од страдања војника у "Тузланској колони" У недјељу 30 година од страдања војника у "Тузланској колони"
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  21h 5m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  15h 26m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  15h 15m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  18h 6m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 42m
  1